BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tengerentúli szünet rányomta a bélyegét a forint árfolyamára

Nem mozgott túl nagy tartományban az EUR/HUF kurzus tegnap, a tengerentúli kereskedési szünet rányomta a bélyegét a forint árfolyamára is. A következő napokban kiderülhet, hogy a 284-285 forint közé beszoruló euró árfolyam melyik irányba tud kimozdulni. Ebben szerepe lehet az eheti, EKB felőli üzeneteknek is, írják az Erste Bank elemzői.

Oldalazás látható a forint piacán. Az árfolyam 285,4-ig gyengült napon belül, de zárásra 284,4-ig süllyedt az árfolyam. Jelenleg a 285-ös szint alatt folyik a kereskedés. A csütörtöki EKB kamatdöntésig, illetve a pénteki USA-beli munkapiaci adatok közzétételéig feltételezhetően marad a csendes kereskedés, alacsony volatilitás.

Az állampapírok másodlagos piacán vegyes irányú, de csak kisebb mértékű hozamváltozásokat regisztrált az ÁKK tegnap. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, illetve a csütörtöki kötvényaukciók hozhatnak még nagyobb mozgásokat a piacra.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a tegnapi kereskedésben gyengült a dollár az euróval szemben, az 1,258-as ellenállás áttörése után 1,26 közelébe került az árfolyam. Hajnalban még tovább ment felfelé a kurzus, és 1,26 fölé tudott kapaszkodni. A Labor Day (munka ünnepe) miatt tegnap zárva tartottak a tengerentúli tőzsdék. Az európai piacon jó volt a hangulat, emelkedéssel zártak az indexek (DAX 0,63 százalék, CAC40 1,19 százalék). A spanyolországi Andalúzia tartomány 1 milliárd eurós pénzügyi segítséget kért a kormánytól, immár a negyedik tartomány, amely segítségre szorul.

A hét fontos eseménye csütörtökön az EKB kamatdöntő ülése lesz, ahol Mario Draghi elnök újabb kötvénypiaci vásárlásokat jelenthet be. Az Európai Parlament zártkörű ülésén ugyanis arról beszélt az EKB elnöke, hogy a rövid lejáratú államkötvények vásárlása nem jelent közvetlen jegybanki finanszírozást, így nem ütközik uniós jogba.

Ázsiában a kezdeti csökkenés után a nap második felében irányt váltott a japán index, de nem sikerült teljes mértékben ledolgoznia a veszteséget. A kínai piacok a nyitástól kezdve lefelé tartanak (Nikkei -0,1 százalék, Hang Seng -0,22 százalék, Shanghai -0,57 százalék).

Az árupiacon a pénteki száguldás után tegnap megpihent az arany kurzusa, és egy pár dolláros sávban oldalazott. A szűk mozgás másik oka, hogy zárva voltak a piacok a tengerentúlon. A reggeli kereskedésben sem élénkült meg a kereskedés, továbbra is 1.695 dolláron kereskednek az arannyal. Nem volt kereskedés tegnap az amerikai könnyűolajban.

A ma reggeli órákban azonban ismét visszatértek a befektetők, és jó hangulat látszik az árfolyamon. A reggeli órákban a kurzus áttörte a 200 napos mozgóátlagot, és tovább menetelt felfelé 97,25 dollárig. A határidős indexek nagy része a pozitív tartományban van ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Azerbajdzsán olajalapja a honlapjára tegnap felkerült hivatalos közlemény szerint nem vásárol majd magyar adósságpapírokat. A magyar állam eközben továbbra is jelentős, július végén mintegy 3,8 milliárd eurónyi devizatartalékon ül, ami egyrészt megnyugtathatja a piacokat, másfelől viszont kétségessé teszi a gyors IMF-megállapodást. Utóbbival kapcsolatban továbbra sincs tárgyalási időpont, pedig tudható, hogy jelentős véleménykülönbségek vannak a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek álláspontja között. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a magyar állam idén nem állapodik már meg a nemzetközi szervezetekkel, hacsak a piaci mozgások erre nem kényszerítik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.