BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai pénznyomtatás - Valutaháborúval fenyeget Brazília

Az amerikai jegybank agresszív politikájával világszerte nyugtalanságot vált ki - írja a Süddeutsche Zeitung. A lap szerint a Fed igyekszik mesterségesen lenyomni a dollár árfolyamát azért, hogy ezzel segítse az amerikai exportőröket.

A müncheni lap idézte Guido Mantega brazil pénzügyminisztert, aki éles hangon bírálta az olcsó pénz politikáját, amelyet a Federal Reserve hetek óta követ. E politika ugyanis szerinte "protekcionista" és valutaháborút fog provokálni, aminek potenciálisan pusztító következményei lesznek a világ többi országára nézve.

A Süddeutche Zeitung emlékeztet arra, hogy Ben Bernanke, a Fed elnöke előző hét csütörtökön közölte, hogy a jegybank havonta 85 milliárd dollárért jelzálogkötvényeket és állampapírokat fog vásárolni mindaddig, "amíg a munkaerő-piaci kilátások nem javulnak."  A pénzpolitika ennyire explicit alakítása a teljes foglalkoztatottság célkitűzésével a múltban sohasem volt jellemző az Egyesült Államokra.

A Mantegához hasonló kritikusok az új kurzusban olyan kísérletet látnak, hogy a dollár átváltási árfolyamát lenyomják, és ily módon megtámogassák az amerikai exportot más országok rovására. A döntés lényegében nyomás alá helyezte a dollárt, az euró az amerikai valutával szemben az elmúlt tíz napban 1,27-ről 1,30 dollárra erősödött, annak ellenére, hogy az Európai Központi bank programot jelentett be olasz és spanyol államkötvények korlátlan felvásárlására. A Wall Street Journal dollárindexe szerint pedig az amerikai valuta az eltelt fél évben hat százalékkal gyengült a több jelentős devizát magába foglaló kosárral szemben.

A brazil pénzügyminiszter kirohanása érthető, hiszen az ország pénzügyi döntéshozói két éve küzdenek azért, hogy megállítsák a spekulatív tőkebeáramlást, ami túlzottan megerősíteni a realt és ezzel ártana a gazdaságnak. A brazil fizetőeszköz mellett a koreai won, a lengyel zlotyi és a mexikói peso is megérezte a Fed beavatkozását, mindhárom deviza erősödött. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.