BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kinyílik egy ingatlanalap

Ismét nyílt végűvé válik az Európa Ingatlanalap. A befektetők még két napig szállhatnak ki hozamgaranciával a befektetésükből. A Raiffeisen hasonló alapja fél év múlva jár le, de a befektetői már kaptak hozamot.

Még ma és holnap nyilatkozhatnak a befektetők arról, hogy maradni kívánnak-e a nyílt végűvé alakuló Európa Ingatlanbefektetési Alapban. A jelenleg nem egészen 17 milliárd forintos vagyonú alapban hozzávetőlegesen 2,5 milliárd forintnyi kisbefektetői megtakarítás lehet még. Az alap ugyanis 2009 áprilisában zárt végűvé alakult, a befektetők pedig dönthettek arról, hogy bent hagyják-e a pénzüket a tőke- és hozamvédett konstrukcióban 3 és fél éven át, vagy pedig kiveszik. Az akkor 15 milliárd forintos nettó eszközértékű alapból a kisbefektetők végül csaknem 13 milliárd forintnyi vagyont kivontak, a visszaadott befektetési jegyeket pedig az alapkezelővel közös pénzügyi csoportba tartozó UniCredit Bank vásárolta meg.

A konstrukcióban maradt befektetők most a hozamgarancia miatt legkevesebb 1,2742 forintos árfolyamon válthatják vissza a befektetési jegyeiket, ha elhagyják az alapot, ennél többet akkor kaphatnak, ha október 8-án a befektetési jegyek árfolyama magasabb lesz. Jelenleg azonban az árfolyam 1,18 forint körül van, tehát a visszaváltás racionális lépésnek tűnik a befektetők számára, akik ha nem szállnak most ki, a jövőben nem számíthatnak már tőke- és hozamgaranciára, emellett az ingatlanalapok likviditási kockázatával is szembesülhetnek.

Fél év múlva hasonló dilemmával nézhetnek szembe a Raiffeisen Ingatlanalap befektetői is. A Raiffeisen alapja szintén 2009 tavaszán alakult zárt végűvé, négyéves futamidejére összesen 26,25 százalékos (vagyis évente 6 százalékos) hozamot ígérve a befektetőknek. Ebből az alapból is kiszállt az átalakulás előtt a kisbefektetők többsége, a 44,4 milliárd forintos alapban kevesebb mint 10 milliárd forintnyi külső vagyon maradt, a befektetési jegyek több mint háromnegyedét a Raiffeisen Banknak kellett felvásárolnia. A raiffeisenes alap a megmaradt befektetői egyébként már láttak pénzt a konstrukcióból, az idén júniusban ugyanis az alapkezelő úgy döntött, hogy osztalékot fizet a befektetési jegyek tulajdonosainak. A befektetők 64,28 fillért kaptak befektetési jegyenként, vagyis az alapban lévő pénzük harmadát már megkapták. Ha az alap a jelenlegi árfolyamát megtartja, vagy esetleg még növeli is jövő áprilisig, a befektetőknek még arra is van esélyük, hogy a minimálisan garantáltnál magasabb hozammal szállhassanak ki a befektetéseikből.

További részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.