BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockázatkerülő befektetők

Éves átlagban nettó 12 százalékos hozamot ért el a Concorde Alapkezelő első nyíltvégű befektetési alapja, az tizenöt éves Concorde 2000. Az alap nettó eszközértéke a 2007-es csúcsról 4,9 milliárdra csökkent, amit részben az abszolút hozamú alapok növekvő népszerűsége indokol.

A Concorde 2000 Nyíltvégű Befektetési Alap jelenlegi 4,9 milliárd forintos nettó eszközértékéből 1,1 milliárdot tesz ki a befektetők által az alapba invesztált összeg, a maradék 3,7 milliárd forint a hozam. Az idén tizenöt éves  alap 2007-ben érte el történetének legmagasabb, majdnem 16 milliárd forintos, nettó eszközértékét.

„A Concorde nettó eszközértéke ugyan az elmúlt években folyamatosan csökkent, de ez nem azt jelenti, hogy az alapkezelőt elhagyták a befektetők, hanem hogy az abszolút hozamú alapokba nagyon sok pénz áramlott be” – mondta Szabó László, a Concorde Alapkezelő igazgatóságának elnöke. Tapasztalatai szerint az elmúlt két évben ezek az alapok voltak a legnépszerűbb befektetési formák. „Ez az egyetlenegy alapcsalád tudta növelni mind a piaci részesedését, mind abszolút számait ebben a bankadós, végtörlesztéses időszakban” – tette hozzá. Ebben a szegmensben a Concorde Alapkezelő piaci részesedése több mint 50 százalékos Magyarországon. Szabó szerint az alacsony volatilitású, viszonylag alacsony kockázatú abszolút hozamú alapok népszerűsége tükrözi a lakossági befektetők fokozott félelmét a kockázatosabb befektetésektől. Szabó nem tartja kizártnak, hogy a következő három-négy év alatt drasztikusan megváltozhat a kockázatkerülő befektetői attitűd.

A Concorde 2000 neve és befektetési politikája tizenöt éve változatlan, a vegyes alap 25-30 százalék arányban részvénybe, kétharmad arányban kötvénybe fektet. Az alap befektetési politikája úgy lett kialakítva, hogy a kockázat ne legyen túl magas a kisbefektetőknek, de a részvények hozzá tudjanak járulni a bankbetétnél magasabb hosszú távú hozamok eléréséhez.
A Concorde 2000 alap fennállásának első tíz évében a magyar eszközök adták a befektetések majdnem 100 százalékát. Ebben az időszakban az alap 35 százalékban magyar részvényekbe és 65 százalékban rövid lejáratú magyar állampapírokba fektetett. A hazai lehetőségek szűkülésével párhuzamosan az alapkezelő folyamatosan egyre több külföldi, ezen belül jellemzően régiós értékpapírt vásárolt. A régión belül is a perifériás országok, Horvátország, Szlovénia, Románia, kevésbé ismert papírjaiba fektet az alap, mert ott lehet olcsón vásárolni, ahol kevesen vannak és kevésbé hatékony a piac. A kockázatos eszközök közel fele ma már külföldi.
A kilencvenes évek közepén a BUX-indexben szereplő legnagyobb cégek, mint az OTP és a Mol, magyar vállalatok voltak, de azóta ezek a cégek közép-európai szinten mini globális vállalatokká váltak – mondta Szabó László. Az OTP nyereségének nagy részét ma már a külföldi leánybankok adják, és a Mol is jelentős régiós akvizíciókat hajtott végre az elmúlt években. Ebben az értelemben a Concorde 2000 követte ezeket a cégeket a nemzetközi diverzifikációban.

A Concorde Alapkezelő 1994-ben alakult meg a Concorde Értékpapír Kft leányvállalataként és ez év végén elindította a Concorde 1997 zártvégű befektetési alapot.   Az alap futamidejének végén, a cég létreheozta a Concorde 2000 Befektetési Alapot az elődjéhez hasonló befektetési politikával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.