BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Bundesbank ellenőrzi Németország külföldi aranykészleteit

A német szövetségi bank enged a számvevőszék nyomásának és ellenőrzi a pénzintézet külföldön lévő aranykészleteit.

A bank közleménye mindazonáltal leszögezi, hogy az USA-ban, Franciaországban és Nagy-Britanniában lévő német arany biztonságos helyen van. A Bundesbank 3 396 tonnányi aranykészlete évtizedek óta külföldön, elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő a Federal Reserve széfjeiben található. A teljes tartalék aktuális piaci értéke 144 milliárd euró.

A számvevőszék a közlés szerint szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tart az aranytartalék kapcsán. A német jegybank a következő három évben évente mintegy 50 tonnát hoz haza az Egyesült Államokban tárolt készletből. A dpa összefoglalója szerint a mostani vizsgálat aktualitását növeli, hogy egyes német politikusok aggódnak a külföldi tárolás miatt, mivel az érintette központi bankokban – így a Fednél is – más országok is parkoltatnak tartalékokat.

Reiner Holznagel, a német adófizetők szövetségének elnöke egy rádióinterjúban úgy fogalmazott: a válságban semmilyen kétely nem merülhet fel annak kapcsán, hogy a Bundesbank tartja kézben a német aranytartalékot. "Valutaválságot élünk át és biztonságot szeretnénk, ehhez pedig aranyra van szükség" – fogalmazott Holznagel, aki szerint ellenőrizni kell, szükség esetén milyen gyorsan lehet hozzáférni a tartalékhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.