BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP Magánnyugdíjpénztár is megszűnhet

Az alapító OTP Bank valószínűleg nem finanszírozza tovább a magánnyugdíjpénztárat. A tagok eldönthetik: fizetik a működtetés tetemes költségét, vagy sem. Utóbbi esetben elindítják az intézmény végelszámolását.


Újabb magánnyugdíjpénztár szűnhet meg – tudta meg a Világgazdaság. Az egykori piacvezetőt, az OTP Magánnyugdíjpénztárat fenyegeti a végelszámolás veszélye. A pénztár hétfőn adott fel egy levelet a tagjainak, amelyben közlik, a jelenlegi helyzetben a magánnyugdíjpénztárak hosszútávú működése gyakorlatilag ellehetetlenült. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy az alapító OTP Bankot számos közteher-fizetési kötelezettség terheli, és bár az elmúlt évtől nagy összegű működési támogatást nyújtott a magánnyugdíjpénztárnak, jövő évtől a pénztár valószínűleg nem számíthat több támogatásra.


A pénztár működtetése elvileg úgy is megtörténhet, ha a tagok működési célú adománnyal segítik ki a kasszát. Ebben azonban az OTP magánnyugdíjpénztárának tagjai eddig nem jeleskedtek, a visszalépések után megmaradt 13530 főből az idén mindössze 1183 fizetett be tagdíjat, adomány pedig csak 11 embertől érkezett. A pénztár úgy számolja, hogy akkor lehetne folytatni a működést, ha a tagok minden hónapban legalább 1000 forintnyi adományt fizetnének be. Most október végéig a teljes tagságnak egy évre előre be kellene fizetnie a 12 ezer forintot, majd ezt követően is havonta egy ezrest annak érdekében, hogy a pénztár fennmaradhasson.
A tagoknak szóló levél egy kérdőívet is tartalmaz, amelyben jelezhetik az érintettek, hogy kívánnak-e majd adományt fizetni, vagy sem. A pénzügyi felügyelet adatai szerint tavaly év végén egy átlagos OTP-s pénztártag számláján 2 millió forint körüli összeg lehetett, évente tehát a kezelt vagyon nagyjából 6 ezrelékét kellene befizetniük, ha ragaszkodnának az intézményhez.


Megszűnések
Tavaly év elején még 18 magánnyugdíjpénztár működött Magyarországon, az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépések előtt mintegy 3100 milliárd forintos vagyonnal. Az idei év közepére kiderült: a megváltozott jogszabályi feltételek mellett már csak nyolc folytatja tovább. Ezek az Aranykor, az Axa, a Budapest, az ING, az MKB, a Pannónia, a Szövetség néven tovább élő Allianz és a most végelszámolást fontolgató OTP voltak. A többi pénztárnál döntöttek a végelszámolásról, vagy beolvadtak egy másikba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.