BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaló bankok - Offenzíva indul a tengerentúlon

Az amerikai hatóságok lecsaphatnak Svájc második legnagyobb bankjára, a Crédit Suisse-re, miután az illetékes hatóság eljárást indított jelzálog alapú értékpapírokkal kapcsolatos hamis adatközlés miatt.

A National Credit Union Administration bejelentette, hogy pert indított a Credit Suisse Securities USA ellen. A második legnagyobb svájci bank cége ugyanis jelzáloghiteleken alapuló értékpapírok eladása során hamis adatokat közölt. A szervezet azt állítja, hogy a svájci bank 715 millió dollárnyi eszközt adott el három szövetségi hitelszervezetnek azt állítva, hogy alacsony a veszteség esélye. Végül mindhárom csoport fizetésképtelenné vált a rossz papírok okozta károk miatt.

Ezzel párhuzamosan a New York-i államügyész azt tervezi, hogy tizenkét cég ellen indít pert a jelzálog alapú papírokkal kapcsolatos visszaélések miatt. Eric Schneiderman a héten már elindította az eljárást a JP Morgan Chase ellen és a Bloombergnek nyilatkozó informátor szerint arra is jogosultságot szerzett, hogy 2006-ig visszamenőleg indítson polgári pereket csalás miatt a bankok ellen. Az államügyész a JP Morgan ellen indított eljárás kapcsán közölte, hogy meglátása szerint a bank óriási veszteségeket okozott a befektetőknek a befektetési termékek megtévesztő feltüntetésével. Schneiderman úgy fogalmazott: még számos további pénzintézetet perelhetnek és be, és jelentős, több tízmilliárd dollárnyi kártérítésre számítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.