BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Levette a hétmérföldes csizmát az arany

A monetáris lazítás elleni piaci védekezésben egyre feljebb és feljebb kerül a nemesfém ára, az 1 800 dolláros küszöb leküzdésével azonban egyelőre még nem sikerült megbirkózni a jegyzésnek – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az 1 800 dolláros szinthez közeledve a hétmérföldes csizmát levette, és inkább apró lépésekre váltott az arany árfolyama az utóbbi hetekben. Egyedül az Európai Központi Bank elnökének csütörtöki emlékeztetője, miszerint az EKB készen áll arra, hogy bevesse a kötvényvásárlási programot, volt képes a nemesfém fényét kissé felpolírozni. Aznap csaknem 1 800 dollárig is felért az uncia napon belüli jegyzése, miután a jegybanki intervenció szűnni nem akaró inflációs aggodalmakat gerjeszt a befektetők körében.

Egyelőre aktuális téma marad az infláció elleni védekezés, ami pedig továbbra is az arany, mint biztonságos menedék felé tereli a befektetőket. A vevők listája ennek megfelelően hosszabb nem is lehetne. Ott sorakoznak a fejlődő országok jegybankjai, az indiai és a kínai fogyasztók, a fizikai arannyal fedezett tőzsdei alapokba fektetők, a határidős piacokon spekulálók és végül számos milliárdos, akik mentik a vagyonukat a válság devizájába. Az ő félelmeik és keresletük emeli az arany árát jelenleg.

Ugyanakkor nem csak a keresleti oldalon utal minden a tizenegy éve tartó aranypiaci hossz töretlen folytatódására. Dél-Afrikában terjednek a vadsztrájkok a bányászati ágazatban, ami nem kíméli a kínálati oldalt javarészt meghatározó aranykitermelőket sem. Lassan már az sem lehetetlen, hogy a globális aranykitermelés az idén csökkenhet a tavalyihoz képest. 2012 első hat hónapjában mindenesetre 1.366 tonna aranyat hoztak felszínre a bányacégek, ami nagyjából megegyezik az egy évvel korábbi féléves adattal.

A most következő, konjunktúra adatokban nem bővelkedő héten az amerikai tőzsdecégek harmadik negyedéves gazdálkodásáról szóló gyorsjelentések számíthatnak kiemelt figyelemre. Továbbá hatással lehet a nemesfémek árfolyamára, amennyiben Spanyolország esetleg bejelenti, hogy a hétfő délutántól üzemszerű működésbe lépő euróövezeti mentőöv (ESM) igénybevétele mellett dönt a továbbiakban.

Az aranyár legutóbbi gyors emelkedése vesztett ugyan a meredekségéből, de a tendenciája nem tört meg. A kurzus a rövidtávú trendvonal felett alakul, a mostani magasságokban mégis érzékelhetően fogy már a levegő az árfolyam körül. 1 782 és 1 795 dollárnál két fontos magassági korlát lehet az elkövetkezendőkben meghatározó. Ezen a szinten az elmúlt 12 hónapban kétszer is ért el sorsfordító lokális csúcsot az arany. Amennyiben most megdőlne azonban az 1 800 dolláros küszöb Londonban, a délutáni árfixingben, úgy gyors iramban következhetne a csúcstámadás a korábbi történelmi rekord irányába. Ha viszont továbbra is beszorulnak a jegyzések a kerek ellenállás alá, akkor egyelőre még egy visszaesés jöhet 1 750 és 1 760 dollár közé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.