BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eladta cseh leányát a Synergon

Értékesítette csehországi leányvállalatát a Synergon Informatika Nyrt. A 100 százalékos tulajdonában álló Infinity a.s. közel 1,5 milliárd forintos áron kelt el.

Egy éves előkészítést követően sikeresen zárta egyik tranzakcióját a Synergon Informatika Nyrt. - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tranzakció keretében a csehországi központú leányvállalat értékesítése jó alapot ad a stratégiába illeszkedő felvásárlások idei megkezdésére. Az Infinity pozitívan járult hozzá a cégcsoport eredményéhez az elmúlt években, ugyanakkor a vételár a jelenlegi informatikai piaci hangulat, és a nehéz gazdasági viszonyok mellett jelentősnek mondható.

A Synergon menedzsmentje az Infinity a.s. értékesítése előtt megvizsgálta, hogy a cseh piacon milyen további bővülést érhet el a társaság. Az átvilágítás során megállapítást nyert, hogy a jelenlegi szintről komolyabb növekedést csak újabb felvásárlásokkal lehet megvalósítani. Mivel az Infinity a 2011-ben történt IT Systems beolvasztással már a cseh rendszerintegrációs szektor jelentős részét birtokolja, ezért láthatóan az organikus növekedés csupán igen nagy nehézségek, és jelentős költségek árán valósulhatott volna meg.

Az Infinity a.s. esetleges értékesítése az elmúlt években már több alkalommal felvetődött, azonban a vételár, illetve az eladásból befolyó összeg újabb befektetésekbe történő felhasználása akkor még nem volt időszerű. Az 1,5 milliárd forintos vételár elfogadásakor a Synergon csoport menedzsmentje azt is mérlegelte, hogy az Infinity a cseh piacon az elmúlt évek tapasztalatai alapján kalkulált 100-150 millió forintos éves osztalékával, vagy egy esetleges értékesítéssel járul hozzá jobban a cégcsoport eredményeihez. Az Infinity a.s. menedzsmentjéből álló szakmai befektetői csoport, mint vevő tett ajánlatot és állapodott meg a Synergon vezetésével.

A Synergon igazgatótanácsa még a hosszú távú stratégia kialakításakor megbízta a vezetést annak kidolgozására, hogy a magyar, illetve a környező országok informatikai piacain milyen nagy biztonságú, egyben magas megtérülésű befektetési lehetőségek kínálkoznak. Az Infinity eladása előtt több olyan beruházási, és befektetési tervet ismertettet a cég vezetése az igazgatótanáccsal, amely alkalmas lehet a csoport készpénztermelő képességének javítására, azaz a Társaság eredményeinek jelentős növelésére is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.