BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elronthatja a hangulatot Magyarország leminősítése?

Megoszlik az elemzők véleménye a BUX hétfői alakulásáról: a Buda-Cash szakértője szerint kedvező lesz a hangulat a BÉT-en, míg az MKB részvénystratégája negatív korrekciót vár azután, hogy a Standard & Poor's (S&P) pénteken leminősítette Magyarországot.

Balásy Zsolt, az MKB Bank részvénystratégája elemzésében úgy vélekedett, a piacok minimális negatív korrekcióval kezdik ezt a hetet a világban és talán egy kicsit nagyobbal Magyarországon, miután az S&P a hétvégén minősítette le egy fokozattal az országot, bár a kilátás stabilra emelése azért pozitívum. 

"A forinton még mindig látszik ennek a hatása, talán a részvényekre kisebb lesz, mivel itt nem volt jó hangulat előtte" - írta a szakértő. 

Német Sándor, a Buda-Cash üzletkötője szerint ugyanakkor a leminősítés ellenére kedvező lehet a hangulat a budapesti parketten.

A CIB Bank elemzői szerint az S&P leminősítése újra előtérbe hozhatja a hazai kockázatokat, a kedvező külső környezet azonban kissé tompíthatja ezeket a negatív hatásokat.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 121,77 pontos, 0,69 százalékos emelkedéssel, 17.869,58 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 10,5 milliárd forint volt, a vezető részvények közül csak a két gyógyszerpapír vesztett értékéből az előző napi záráshoz képest.

A Mol 170 forinttal, 0,99 százalékkal 17.295 forintra erősödött, 1,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 60 forinttal, 1,55 százalékkal 3.930 forintra nőtt, forgalma 7,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,01 százalékkal 399 forintra emelkedett, forgalma 192,8 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 250 forinttal, 0,68 százalékkal 36.700 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 39,1 millió forintos forgalom mellett 150 forinttal, 0,88 százalékkal 16.900 forintra esett.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.033,86 ponton zárt pénteken, ez 8,41 pontos, 0,81 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.