BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért örülhetnek az aranybefektetők Obama megválasztásának

Barack Obama további négy évig maradhat az Egyesült Államok elnöke és Ben Bernanke is folytathatja zavartalanul az amerikai jegybank élén az elmúlt évek monetáris politikáját. A hírre, ami a lazán tartott pénzügyi gyeplő garanciájaként értelmezhető, a nemesfémek prompt emelkedéssel reagáltak – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Fajsúlyos szempont az aranyár alakulásában a kamatok, pontosabban a reálkamatok mértéke és változása is, különösen ami a dollártérséget illeti. A dollár erőnléte pedig eleve perdöntő minden aranypiaci elemzésben, hiszen a nemzetközi tőzsdék elszámolóegysége a dollár, minek eredményeként az amerikai fizetőeszköz leértékelődése olcsóbbá teszi az aranyat a dollártérségen kívül élő vásárlók számára, de a „zöldhasú” gyengülése erősíti az arany fedezeti célú keresletét is. Potenciális dollárleértékelődésből ugyanakkor mostanság nincs hiány.

A Fed által korlátlanul bővíthető pénzkínálat a dollár értékének hígulásához vezet. A pénzmennyiség és a fogyasztói árindex közötti erős a korrelációt már számtalan tanulmány kimutatta. Következésképp, ahogy csökken egy deviza belső értéke, úgy emelkedik jellemzően az abban a devizában denominált vagyonelemek nominális értéke. A monetáris bővítés és az arany közötti kapcsolat persze ennél azért egy fokkal bonyolultabb. 

Ha egy központi bank ideiglenesen felpörgeti a pénznyomdát, akkor azzal esésnek indulnak a nominális kamatok is, miközben mindez „per definitionem” inflációt szül, még ha ez nem is mutatkozik meg a fogyasztói árak azonnali emelkedésében. A reálkamat, vagyis a nominális kamat inflációval korrigált értéke tehát lecsökken. Amint aztán a reálkamat átbillen negatív tartományba, attól kezdve szertefoszlik a befektetők számára az egyik legfontosabb ellenérv az arannyal szemben, mely szerint az arany gyengéje, hogy nem termel kamatot tulajdonosának. Minél mélyebbre süllyed ugyanis a reálkamat, annál vonzóbb fényben tündökölhet az arany. Ez persze nem is annyira a kisbefektetőkre érvényes motiváció, hanem sokkal inkább a milliárdokat mozgató befektetési alapokat érinti, ahol a menedzserek tizednyi hozamváltozásokra is már eszközátcsoportosítással reagálnak a portfóliókban.

Az amerikai elnökválasztás kimenetele arra utal, hogy nagy valószínűséggel minden marad a régiben. A demokraták győzelme még minimum két évig zéró közeli alapkamatot fog biztosítani, miközben az infláció 2 százalék körül alakulhat. A pénzkínálat bővülése is borítékolható, miután a Fed szeptemberben bejelentette, hogy határozatlan ideig és mennyiségi korlát nélkül fog havi 40 milliárd dollár értékben teljesen fedezetlenül pénzt nyomtatni, hogy ebből a pénzből jelzálogkötvényeket vásároljon. Az Obama-Bernanke duó első négy éve alatt ez a politika az aranyár megduplázódásához vezetett, az újabb négy évre szóló folytatás pedig további árfolyam-emelkedéssel kecsegtet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.