BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmos sokk érte a Richtert - Mi várható?

Mint égen a csillag, annyi becslés látott tegnap napvilágot a Richter/MSCI-ügyben. Mint ismeretes, az indexmenedzser az alacsony likviditásra hivatkozva kitessékelte a részvényt az MSCI felttörekvő piaci indexből, amely ezt az indexet követő befektetési alapoknál automatikus eladásokat generál(t) – jelenti az Equilor.

Az Equilor tegnap csak az iShares által menedzselt alapot vette figyelembe, ami nagyjából 230 ezer darabos eladási kényszert jelent, ám a többi alapot is figyelembe véve 1 millió darabról szólhat a fáma. Csütörtökön 276 ezer részvény forgott a BÉT-en, ami azt jelenti, hogy a sztori még korántsem ért véget, hiszen a paketteket november 30-ig piacra kell vezetni. Egyelőre hulló kés alatt állunk, nagyjából 37 ezer forintos árfolyam alatt érdemes próbálkozni a vételekkel.

A KBC elemzői szerint az MSCI-döntés negatív üzenetet küld a magyar részvénypiac helyzetéről, és november végéig nyomás alatt tarthatja a Richtert. A hosszú távra gondolkodó befektetőknek viszont akár beszállási lehetőséget is jelenthet a kényszerű eladási dömping. Becslésük szerint mintegy 33-35 milliárd forintnyi Richter részvény szerepelt az MSCI Emerging Markets indexre épülő indexkövető alapokban a szerdai záróár alapján. Mivel ezek indexkövető alapok és ETF-ek, feltehetően teljes mértékben le fogják építeni a Richter-pozícióikat.

A nem szorosan indexkövető alapokban összesen mintegy 130 milliárd forintnyi Richter szerepelt a szerdai záráskor. Ebben benne vannak a két nagyobb tulajdonos, az Aberdeen és a Skagen alapjai is, akik csak az index átalakítása miatt feltehetően nem akarnak kiszállni. A többi nem indexkövető alap sincs rákényszerítve, hogy reagáljon az MSCI átsúlyozására, de feltehetően lesznek, akik eladják a Richter részvényeiket. Ennek nagyságrendjét rendkívül nehéz megbecsülni, de pár milliárd forinttal megnövelheti az eladói nyomást. Összességében még legalább 22,5 milliárd forintnyi Richter részvény kerülhet piacra a kényszerű eladások miatt, de a végső szám ennél lényegesen magasabb is lehet.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.