BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtorpant az arany - csak Indiában bízhatunk?

Két héttel ezelőtti emelkedésének a felét adta vissza az elmúlt héten az arany árfolyama. Egyes elemzők az indiai fesztiválszezon kifutásával magyarázzák az árfolyam legutóbb látott megtorpanását, mások az erős dollár, vagy az amerikai elnökválasztás befejeződése miatt alábbhagyó bizonytalanság számlájára írják ugyanezt – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az elmúlt héten csökkenő tendenciát mutatott az aranyár, az azonnali kereskedésben kis híján felülről súrolta az 1.700 dollárt. Ezzel most közel 100 dollárral van a jegyzés az október elejei 1.800 körüli árszintek alatt, és 200 dollárral marad el a tavaly szeptemberben regisztrált 1.900 dollártól. Azóta egy átfogó korrekció zajlik a piacon, amelyre már több ízben is volt példa az ezredfordulót követően indult trendszerű emelkedés folyamán. Az egyenleg azonban még így is messze pozitív, hiszen a nemesfém ára meghétszereződött a trend kezdeti fázisa óta.

Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) múlt héten napvilágot látott elemzése például arról tanúskodik, hogy az idei harmadik negyedév (július-augusztus-szeptember) fizikai kereslete 11 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi harmadik negyedév forgalmától. Ez az adat persze annyira nem meglepő, hiszen 2011 nyarán az Egyesült Államok egy súlyos államháztartási válsággal nézett szembe. Az akkori rekordforgalom (509,4 tonna befektetési arany) következésképp történelmi rekordig repítette az arany árát.

A most lefutott negyedév nyári hónapjaiban az egy évvel ezelőttihez mérhető pánikhangulat nem uralkodott, a viszonyok többé-kevésbé „normálisnak” voltak mondhatóak. Ennek tükrében értékelendő a harmadik negyedév befektetési arany iránti keresletének alakulása (429,9 tonna), ami egyébként a feltűnően pangó április-júniusi időszakhoz viszonyítva megint csak 46 százalékos bővülést jelent. Az idei év második negyedének lagymatag aranypiaci forgalmát amúgy az árfolyam alakulása is visszaadja, hiszen eddigi éves mélypontját 1 540 dolláron, a londoni fixingben május végén érte el az árfolyam.

Az aranykitermelő vállalatok képviseleteként működő WGC statisztikái jól igazolják a tényleges fizikai kereslet és az aranyár alakulása közötti lényegi összefüggést, még ha a spekulatív tőkemozgások rövidtávon képesek is löketet adni az árfolyamnak bármely irányba. Ezért a fizikai kereslet két messze legfontosabb térsége, India és Kína döntő befolyással bír az árfolyamra.

Kína lassuló gazdasági növekedése annál is inkább éreztette a hatását az arany harmadik negyedévi keresleti adataiban, különösen a kínaiak ékszerek, valamint befektetési érmék és rudak iránti étvágya csappant meg. Az újonnan választott kínai vezetéstől még az eddiginél is piacbarátabb politizálás várható, ami visszavezetheti a gazdaság növekedését a korábbi kétszámjegyű tartományba, és segíthet a kínai aranykereslet újbóli izmosodásában.

Fordulóponthoz érkezett ugyanakkor India már a harmadik negyedévben. Az évekkel ezelőtt egyeduralkodó arany-nagyhatalom lakossága egy igen gyenge első félév után mára hozzászokhatott a megnövekedett árszintekhez, mert visszatért a piacra, és a hírek szerint ismét nagyobb aranyvásárlásba kezdett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.