BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő az infláció, veszik a Prémium Magyar Államkötvényt

Tovább nőtt az év tizedik hónapjában is a lakossági állampapír-állomány – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az idén az első tíz hónapban csaknem 400 milliárd forintnyi kifejezetten lakosságnak szánt állampapírt vásároltak a háztartások, amelyek októberben 60,6 milliárd forintnyi friss pénzt vittek a magyar állampapírpiacra.

A Kamatozó Kincstárjegyek még mindig kelendőek annak ellenére is, hogy a kamatuk egyre alacsonyabb. Az egyéves hitelpapírt a legfrissebb tőzsdei közzétételek szerint a jövő hétre már csak 7 százalékos kamattal hirdette meg az ÁKK. Igaz viszont az is, hogy ez még több mint 1 százalékponttal magasabb kupon, mint amit az intézmények jelenleg az egyéves diszkont kincstárjegy után kapnak. Ez utóbbi ugyanis a csütörtöki aukción 5,97 százalékos átlagkamattal fogyott el.

Az alapkamat csökkenésével párhuzamosan csökken a Féléves Kincstárjegyek kamata is, a jövő hétre ezeket az értékpapírokat 6,75 százalékos kamattal hirdette meg az ÁKK, ez is lényegesen magasabb viszont az intézmények számára elérhető állampapír-kamatnál. A féléves lakossági papír iránti kereslet ennek ellenére nem túl magas, mindössze 1,6 milliárd forintnyi fogyott belőle a 10. hónapban.

Meghozta viszont a befektetők étvágyát a növekvő infláció a Prémium államkötvények iránt, amelyek állománya 15,9 milliárd forinttal nőtt a hónapban. Ezek a papírok 3,5-4 százalékponttal fizetnek magasabb kamatot a pénzromlás üteménél, így a befektetők joggal számíthatnak arra, hogy a következő kamatperiódusban kétszámjegyű kamatot kapnak majd. A postán kapható egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek is viszonylag kelendőek, ezekből 5 milliárd forintnyi fogyott el októberben.

Az első tíz hónapban egyébként az ÁKK adatai szerint a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 868,4 milliárd forintra emelkedett. A Kamatozó Kincstárjegyek állományára 277,6 milliárd, míg az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes állományára 47,2 milliárd forinttal nőtt az idén, az inflációt követő Prémium Magyar Államkötvények volumene 61,1 milliárd forinttal ki. Az új Féléves Kincstárjegyből összesen 10,1 milliárdnyit értékesítettek a termék piaci bevezetése óta eltelt öt hónapban.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken teszi majd közzé a friss állampapír-piaci adatokat, ezekből az is kiderül, a háztartások mennyivel rendelkeznek az intézmények által is vásárolható állampapírokból, a diszkont kincstárjegyekből és a normál államkötvényekből, valamint a deviza állampapírokból. Az összállomány minden bizonnyal meghaladja majd az 1000 milliárd forintot is, ami hatalmas növekedés, hiszen az év elején még 750 milliárd forintnyi állampapír sem volt lakossági értékpapírszámlákon. Először augusztusban lépte át a háztartások állampapír-állománya az 1000 milliárd forintot, ilyen sok állampapír utoljára öt évvel korábban volt a kisbefektetők számláin.

Herman Bernadett-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.