BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A részvénypiacon lehet nyerni 2013-ban

A befektetési guruk szerint az idén szabadulni kell a hosszú távú fejlett piaci kötvényektől. Ezzel szemben a részvénypiacon akadnak magas hozammal kecsegtető papírok. Dan Chung, Fred Alger Management vezérigazgatója a The Fresh Market minőségi élelmiszereket forgalmazó cég részvényeinek megvásárlását ajánlja. Érdemes lesz az idén mexikói pesóba fektetni – mondja Jens Nordvig, Nomura Securities devizapiaci szakértője. Mexikó gazdasága ugyanis gyors ütemben, évente 3,5 százalékkal nő, a munkanélküliség csökken, a fogyasztói bizalom pedig emelkedik.

Számos befektetési szakembert megkérdezett a Forbes magazin arról, mibe érdemes az idén befektetni. Barry Ritholtz, FusionIQ vezérigazgatója egy egészségügyi szektorba fektető alapot, a Health Care Select SPDR-t ajánlja.

A szakember ugyanis úgy vélekedik, Barack Obama amerikai elnök egészségügyi reformja kedvező hatással lesz erre a szektorra. Az egyre szigorúbban szabályozott amerikai nagybankok (Citigroup, Bank of America, JP Morgan) részvényeit ezzel szemben Ritholtz szerint érdemes eladni. Robert Kleinschmidt, Tocqueville Asset Management elnöke a technológiai szektor részvényeivel kapcsolatban nyilatkozott a lapnak. A szakember Microsoft részvényeket ajánlott vételre, mivel úgy érzi ez a társaság az Apple ellentéte, és ha bármiféle meglepetést okoz a piacon, akkor felfelé mozdulhat az árfolyama. Az Apple ezzel szemben eladásra javasolja a szakember, aki szerint a cég most az 1980-as évek Sonyjára emlékeztet. Akkoriban bármilyen terméket dobott a piacra a Sony, ódákat zengtek róla, most azonban már a japán cég csak egy a sok technológiai társaság közül.

Dan Chung, Fred Alger Management vezérigazgatója a The Fresh Market minőségi élelmiszereket forgalmazó cég részvényeinek megvásárlását ajánlja. A társaság forgalma ugyanis imponálóan növekszik, tavaly 15 százalékkal nőtt. Az alacsony hozamú tízéves amerikai kincstárjegyeket ezzel szemben a szakember szerint el kell adni, Obama és Ben Bernanke Fed-elnök pénzügyi politikája ugyanis gerjeszti az inflációt, így az állampapírokon nem képződik reálkamat.

Érdemes lesz az idén mexikói pesóba fektetni – mondja Jens Nordvig, Nomura Securities devizapiaci szakértője. Mexikó gazdasága ugyanis gyors ütemben, évente 3,5 százalékkal nő, a munkanélküliség csökken, a fogyasztói bizalom pedig emelkedik. A japán jen ezzel szemben gyengülhet az idén, Nordvik szerint a jen-short lehet 2013 egyik legtöbbet hozó pozíciója.

Autógyárak részvényeit is érdemes lehet az idén vásárolni. Martin Sosnoff, az Atalanta Sosnoff Capital vezérigazgatója szerint a General Motors lehet az idei évben az emelkedő fogyasztói bizalom egyik nyertese. Guy Spier, a svájci Aquamarine Fund partnere pedig a Fiat részvényeiben hisz, az olasz autógyár vezetőjét, Sergio Marchionnét ugyanis sokan a gépjárműipar Steve Jobsának tartják. Spier szerint a részvény árfolyama akár meg is duplázódhat a következő időszakban. A szakember ugyanakkor a német állampapírokat eladásra ajánlja, hiába biztonságosak ugyanis, hozam nem keletkezik rajtuk.

Fritz Mostböck, az Erste Group elemzési részlegének vezetője szerint a világ részvénypiacai jó teljesítményt nyújtanak az idén. A vonzó árazás és az alternatívák hiánya nyomán a legtöbb részvénypiaci indexnél pozitív hozam jelentkezik. Az európai vállalati hitelezés továbbra is a befektetők érdeklődésének homlokterében marad, kiváltképp a jobb cash-flow-generáló képességgel rendelkező, földrajzilag nagy mértékben diverzifikált, valamint a széles ügyfélbázissal rendelkező vállalatok állhatnak az érdeklődés középpontjában.

Kína és Ausztrália

Volt olyan szakember, aki a földrajzi régiók alapján javasolta bizonyos eszközök vételét, illetve eladását. Jim O’Neill, a Goldman Sachs Assets Management elnöke szerint Kína lehet jó befektetés 2013-ban. A régi, mennyiségi termelésre építő modellt az országban a minőségi termelés válthatja fel. El kell ezzel szemben adni az ausztrál eszközöket. Ausztrália volt az egyik nyertese ugyanis a „régi Kínának”, az ázsiai ország ugyanis onnan importálta a nyersanyagokat.

A kínai gazdaság lassulása pedig nem tesz jót az országnak.

A kínai gazdaság lassulása pedig nem tesz jót az országnak. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.