BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankok újabb stressztesztje a láthatáron

Európa legnagyobb bankjainak - bennfentesek értesülése szerint - szeptemberben a felügyeleti hatóságok stressztesztjére kell felkészülniük - jelenti az ORF osztrák tévé.

Az Európai Központi Bank (EKB) ugyanis ezt az európai bankfelügyelettel (EBA) közösen akarja lebonyolitani - hangoztatták az EKB-hez közeli körökben.

A tesztekre várhatóan szeptemberben kerülne sor, amit más források is megerősítettek. Az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) előzőleg közölte, hogy a bankfelügyelet átalakitása ellenére az idén sressztesztet terveznek. Az Európára kiterjedő stressztesztek közül kettő Ausztriában két nagy bankcsoportot érintene: az Erste-t és a Raiffeisen Zentralbankot. A CNBC jelentése a Reutersre utalt, amelynek források jelezték, a stressztesztet szeptemberben tartják, de időpontot nem közöltek.

Andrea Enria, az EBA elnöke közölte, az újabb teszt annyival lesz több, mint a korábbi, hogy vizsgálni fogják a bankok tulajdonában lévő eszközök minőségét, annak biztositására, hogy a bankok kellőképen meg tudjanak birkózni a felmerülő veszteségekkel válság esetén, anélkül, hogy igénybe vennék az adófizetők segitségét. Az EKB  és az EBA között folyamatban lévő tárgyalások részben arra fókuszálnak, hogy miként mérjék a bankok által nyújtott kölcsönök minőségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.