BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállt a frank gyengülése

Nagy elmozdulás nem várható a forint piacán, a múlt heti kormányzati nyilatkozatok körülbelül kiegyenlítették egymást és a hullámok már elültek – írja Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (290,50 – 294,00): A forint 292-293 környékén zárta a hetet és ma is ugyanitt folytatja a kereskedést. Nagy elmozdulás nem várható, a múlt heti kormányzati nyilatkozatok körülbelül kiegyenlítették egymást és a hullámok már elültek. Ha marad a szélcsend, akkor 291-294-es sávban alakulhat a forint kereskedése.

A decemberi lengyel ipari termelés a pénteki publikáció szerint óriásit, 10,6 százalékot zuhant 2011-hez képest. A külkereskedelmi mérleg is deficitet mutat, így a lengyel gazdaság az eddigi kamatvágások ellenére sem tud komoly pozitívumokat felmutatni a lassulás csillapítására. Pénteken a zloty az euróval szemben 4,11-ről 4,16-ig gyengült, és a monetáris tanács tagjai közül többen is hallatták már a hangjukat előre vetítve újabb, akár félszázalékos kamatvágást is.

EUR/USD (1,3260 – 1,3380): Az EURUSD ott kezdi a hetet, ahol péntek este abbahagyta a kereskedést. A jelenleg valamivel 1,33 felett jegyzett devizapárban nagy elmozdulásokat okozó hírek nem várhatóak a mai napra. Adatokban ugyan nem lesz a héten sem hiány, de csak egy-két publikáció lesz képes az árfolyamokat érdemben befolyásolni. A mai napon sem az USA-ból, sem az eurózónából nem számíthatunk izgalmakra. Az Újvilág Martin Luther King születésnapjára emlékezik január harmadik hétfőjén dollárszünnap kíséretében. Az első érdeklődésre számot tartó adat a ZEW index lesz, mely holnap kerül nyilvánosságra. Majd különböző európai konjunktúra indexek váltják egymást a héten, melyek közül a pénteki német IFO index bír csak igazán piacmozgató potenciállal.

Az európai pénzügyminiszterek kétnapos megbeszélésre ülnek ma össze Brüsszelben, ahol várhatóan téma lesz a kontinens romló gazdasági teljesítménye, és terítéken lesz az urópia bankoknak nyújtandó ESM finszírozás is. A Commerzbank AG felmérést készített a német vállalatok körében az EURUSD várakozásokat illetően, melynek eredménye szerint a megkérdezettek nagy többsége emelkedő EURUSD árfolyamra számít. A válaszadó vállalatok bíznak a válságból való kilábalásban és az euro jó teljesítményében. Az ilyen felmérések általában kontra indikátorként működnek: tapasztalatok alapján a nagyszámú euro long pozíció azt valószínűsíti, hogy rövidtávon a kurzus nem fog tudni följebb kapaszkodni, hiszen a szereplők nagy része már ellőtte a puskaporát. Ha ezt elfogadjuk, akkor az 1.34-et áttörő árfolyamra jelenleg nem számíthatunk.

Magyar idő szerint kedd hajnalban dönt a japán jegybank a szigetország alapkamatáról. A jelenlegi 0,1 százalékos kamatszintet vélhetőleg nem fogják változtatni, de a mennyiségi lazítással kapcsolatos újabb kötvényvásárlások bejelentésére, valamint a jelenlegi defláció leküzdése érdekében az inflációs cél megemelésére számítunk.

CHF/HUF (233,00 – 237,00): A frank múlt heti gyengülése megállót tart 1,24 környékén, érdeklődve várjuk a folytatást (ha lesz). A nyugvó EURCHF kurzus 292-293 körüli EURHUF szintek mellett 235-ös centrumban tartja a frank-forint árfolyamát.

Commerzbank-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.