BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord profit az orosz bankoknál

A lakossági hitelkártya-használat terjedésének és a növekvő jelzáloghitelezésnek köszönhetik az orosz bankok a nagy nyereséget, de az idén megállhat a trend.

Tavaly rekord nagyságú, együtt 33,3 milliárd dollárnyi nyereséget értek el együtt az oroszországi bankok. Alekszej Szimanovszkij, az Orosz Központi Bank első elnök-helyettese szerint a növekedés nagy része a személyi hitelezés gyors bővülésének köszönhető – ennek nagysága 40 százalékkal haladta meg az előző évit –, viszont a vállalati hitelezés nem nagyon nőtt, írja a RIA Novosztyi.

A lakossági hitelezés növekedésén belül a legnagyobb rész a hitelkártya-használatra és a jelzáloghitelekre vezethető vissza. A kártyákon keresztül adott kölcsönök éves összevetésben 4,81 százalékkal bővültek, a háztartási célú kiadásokra felvett pénz nagysága pedig 50,53 százalékkal lett nagyobb a Nemzeti Hiteltörténeti Hivatal adatai alapján.

„A hitelezés fejlődése, ezen belül is a hitelkártya-használat terjedése és a nagyobb jelzálog-hitelezés pozitívnak tekintendő, mert a piac érettségét, annak műszaki hatékonyságát és felelősségét tükröz”i – mondta Alekszander Vikulin, a hivatal vezérigazgatója a Gazeta című lapnak.

Ugyanakkor a központi bank már régóta aggódik amiatt, hogy a hitelezés gyors bővülése árthat a makrogazdasági egyensúlynak, ha a szabályozás nem lép közbe időben. Erről még december elején nyilatkozott Szergej Mojszejev, a bank pénzügyi stabilitásért felelős részlegéért felelős igazgató-helyettese. Pavel Szamjev, az Expert hitelminősítő ügynökség vezérigazgatója ráadásul úgy látja, hogy az oroszországi termelők nem is hasznosítanak túl sokat a hitelpiac bővüléséből. Miközben ugyanis a kiskereskedelmi hitelezés növekedése erősíti  a belföldi és a külföldi keresletet, ezzel Oroszország számára csak az import nő.

Maria Pomelnyikova, a Raiffeisenbank elemzője szerint az idén nem folytatódik a lakossági hitelezés látványos növekedése. Az ugyanis, hogy az oroszországi lakosság egyre bizonytalanabb a majdani jövedelmi kilátásait illetően, továbbá a központi bank részéről bevezetendő, szigorúbb szabályozás, egyenesen vezet majd az áruhitelek iránti kisebb igényhez. A hitelpiac szűkülését nagyon gyorsan követi majd a háztartások fogyasztási aktivitásának gyengülése. „Egy százalékos fogyasztás-visszaesés fél százalékos GDP-szűkülést eredményezhet” – jelentette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.