BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Óvatosan fogadnak a forint esésére a befektetők

A Reuters szerint 10 éves, 2 milliárd dollár összegben várt devizakötvény kibocsájtást jelenthetnek be a héten, 5,25-5,50 százalékos hozammal. Egy sikeres aukció önmagában is erősítheti a forintot, emiatt a forint levált a régióról, óvatosabbak lettek a befektetők a shortolással – írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (290,50 – 294,00): A globális risk-off mód meglátszott a régiós devizák teljesítményén is. A forint a 294-es szintig gyengült a reggeli 291,50-ről, és a zloty is közel 1,3 százalékkal lett gyengébb nap végére.

A ma reggeli korrekció a devizakötvény kibocsájtás körüli piaci pletyka hatása lehet. A Reuters szerint 10 éves, 2 milliárd dollár összegben várt kibocsájtást jelenthetnek be a héten 5,25-5,50 százalékos hozammal. Egy sikeres aukció önmagában is erősítheti a forintot, emiatt a forint levált a régióról, óvatosabbak lettek a befektetők a shortolással. Továbbra is a 292-295-ös sáv lehet a jellemző, de hosszabb távon nem valószínű, hogy függetleníteni tudnánk magunkat az általános hangulattól.

EUR/USD (1,3450 – 1,3580): A hétvégi olasz és spanyol belpolitikai fejlemények nem tettek jót a piaci hangulatnak, a felerősödő kockázatkerülés hatására a pénteki 1,37-es szintről ma reggelre 1,35 alá korrigált az árfolyam. Az olasz választások közeledtével egyre erősödik a populista ígéretekkel operáló, Berlusconi vezette párt támogatottsága, Spanyolországban pedig egy korrupciós ügy okozhat kormányválságot.

Az árfolyamból és a kötvénypiaci korrekciókból jól látható, hogy milyen törékeny a bizalom és a kilábalásba vetett hit. Lesz dolga Draghi úrnak a csütörtöki EKB ülés utáni sajtótájékoztatón, hogy megnyugtassa a piacokat, illetve az EU csúcson is biztosan előkerülnek majd ezek a kérdések. A dollárerősödnek az 1,3450-es szint, jó német adat okozta euró erősödésnek ismét az 1,36-os szint állhat útjába rövidtávon.

CHF/HUF (236,00 – 240,00): A frank safe haven szerepének felerősödésének, és a forint gyengülésének köszönhetően ma reggel már 239 fölött is járt az árfolyam. Kérdéses, hogy a forint reggeli korrekciója elég lesz-e a múlt heti erősebb szintek eléréséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.