BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Röghöz kötött betétek

Az új betétekre adott kamat a növekvő tranzakciós díjak miatt egyre kevésbé vonzó. A kamatok is egyre alacsonyabbak, a lekötött betétek helyett a befektetési alapok kerülhetnek előtérbe.

Visszaesőben az a tendencia, hogy az ügyfelek folyamatosan hordozzák bankról-bankra a megtakarításaikat a nagyobb kamat reményében – nyilatkozták lapunknak a hazai hitelintézetek.

A bankok szerint nehéz megbecsülni, mekkora lehet az a betétállomány, amelyet az ügyfelek rendszeresen utaztatnak a hitelintézetek között, a K&H becslése szerint azonban már csak az állomány mintegy 5 százaléka tartozhat ebbe a körbe, ez hozzávetőlegesen 375 milliárd forintot jelent.

A CIB-nél pedig úgy tapasztalják, jelenleg egy-egy agresszív kampánnyal 1-1,5 százalékpontos részesedésnövekedést lehet elérni a betétpiacon, ami egy-egy hitelintézet esetében 15-30 milliárd forintos állománynövekedést jelenthet.

A mozgásban lévő állomány a jövőben tovább csökkenhet – állítják több banknál is. Az OTP szakértői szerint egyre kevesebben lesznek azok, akiknek megéri majd 50-100 bázispontos kamatkülönbségért átvinni egy másik bankba a pénzt. A betétesek röghöz kötését két tényező is támogatja: az egyik tranzakciós illeték, ami az év elejétől jelentősen megdrágíthatta a betétek hordozását, a másik pedig a jegybanki alapkamat csökkenése, ami az akciós betéti kamatok szintjét is mérsékli, emiatt a betétesek egyre kevésbé motiváltak a váltásra.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint tavaly év végén egy átlagos lekötött forintbetétre már csak 5,85 százalékos kamatot fizettek a hitelintézetek, a jövőben pedig várhatóan még ennyit sem fognak. Alacsonyabb kamatszinteknél pedig a díjaknak nagyobb a hatásuk a bankbetétek utaztatására, ráadásul ilyenkor a kamatok közötti különbség is rendszerint csökken – mondják a Budapest Banknál.

A Citibank szakértői ugyanakkor úgy látják, nagyobb betéteknél a jövőben is megérheti majd a kamatvadászat. A tranzakciós illeték maximális mértéke ugyanis 6 ezer forint, ami azt jelenti, hogy 3 millió forint csökkenhet az egyik bankból a másikba történő átutalások költsége.

A hitelintézetek forrásszerzési stratégiáját is befolyásolják ezek a fejlemények, egyre kevésbé küzdenek a bankok például az újpénzes ügyfelekért. Az UniCredit Bank szerint a jelenlegi ajánlatokból az látható, hogy a bankok némileg visszafogottabban áraznak, és a csökkenő kamatkörnyezetben az újpénzes betéti kamatok is csökkennek.

A CIB Bank hosszú távú stratégiája már az, hogy nem tesz különbséget a régi és új források között, nem szállnak harcba a kamatvadászokért, akik nem hoznak tartós, lojális forrást a hitelintézet számára.

A legtöbb banknál egyébként valamiféle egyensúlyra törekszenek majd valószínűleg a jövőben, a privátbanki szegmens számára például továbbra is fontosak lehetnek a friss pénzre kínált kiemelkedő kamatok, de azok az ügyfelek is kedvező betéti ajánlatokat kapnak majd, akik elsődleges bankként használják az adott hitelintézetet, oda utalják a fizetésüket, onnan fizetik a közüzemi számlákat, és rendszeresen vásárolnak a számlához tartozó bankkártyával.

Betét helyett befektetési alap

Több hitelintézet is említette lapunknak: a kamatcsökkenés egyik hatása az lehet, hogy a betétállomány fogyni kezd, s a betétesek egy része a magasabb hozamot ígérő befektetési alapok felé fordul. Kedveltek lehetnek a tőkevédett alapok, de a közelmúltban kiemelkedően teljesítő kötvényalapok is vonzhatnak friss tőkét.

Az alapok mellett továbbra is kedveltek maradhatnak az állampapírok, és a vállalati kötvények iránt is erősödhet az érdeklődés. A legbiztonságosabbak a banki hitelpapírok lehetnek, amelyekre többnyire a vonatkozik az Országos Betétbiztosítási Alap garanciája is.

Az alapok mellett továbbra is kedveltek maradhatnak az állampapírok, és a vállalati kötvények iránt is erősödhet az érdeklődés. A legbiztonságosabbak a banki hitelpapírok lehetnek, amelyekre többnyire a vonatkozik az Országos Betétbiztosítási Alap garanciája is. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.