BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szinte az egész holland bankszektort állami mentőöv tartja életben

Negyedik legnagyobb bankját is államosította a holland állam, miután 2,2 milliárd eurónyi tőkét pumpált a bajba jutott SNS Reaal NV hitelintézetbe.

Az intézkedés már nem az első bankmentés Hollandiában: 2008-ban az ABN Amro Bankot tőkésítette fel a kormány, de a piacvezető ING Groep NV sem fizette még teljesen vissza azt a pénzt, amit az államtól kapott.

"Aggodalomra ad okot, hogy szinte az egész holland bankszektort állami mentőöv tartja életben" - értékelt Arnoud Boot, az Amszterdami Egyetem professzora.

A mostani akcióban az állam 2,2 milliárd eurót pumpál a pénzintézetbe, 800 millió eurót ír le egy korábbi, a banknak juttatott mentőhitelből, és 700 millió eurót a bank rosszhitel-állományából. Az állam ezenkívül 1,6 milliárd euró értékben biztosít hiteleket és garanciát a bank stabilitásának megőrzése érdekében.

Az intézkedésből 1 milliárd eurót más bankok állnak. A holland szabályozás értelmében állami bankmentés esetén a többi bank egyszeri adótétel megfizetésére kötelezhető annak érdekében, hogy a pénzügyi rendszer is kivegye részét a terhekből. A holland banki különadót 2014-ben kell megfizetniük a bankoknak és a legnagyobb pénzintézet, az ING Groep esetében 300-500 millió eurós egyszeri tételt jelent.

Jeroen Dijsselbloem pénzügyminiszter, akit nemrég az Eurócsoport elnökének is megválasztottak, a bankmentést úgy kommentálta: az elkerülhetetlen volt, hiszen a betétesek megrohamozták a bankot és az SNS Reaal nem tudott saját maga tőkeemelést végrehajtani. "Megoldás nélkül az SNS Reaal csődbe ment volna, és ez az egész bankrendszert súlyos és azonnali veszélybe sodorta volna" - tette hozzá.

A pénzpiaci hatóságok az SNS Reaalt 30 milliárd eurós betétállományával a "túl nagy, hogy csődbe menjen" kategóriába sorolták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.