BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túltengenek az olasz államkötvények az Európai Központi Banknál

Az Európai Központi Bank felfedte, hogy az olasz államkötvények csaknem a felét teszik ki a kötvényvásárlással összegyűjtött készletének - jelenti a BBC News.

Az olasz kötvények könyvértéke 99 milliárd euró, ez a legnagyobb részét képezi annak a készletnek, amely a most véget ért értékpapírpiaci program keretében alakult ki. A program 2010-2012 között működött, és a célja az adósságválság enyhítése volt az államok hitelfelvételi költségének csökkentése révén. Az Európai Központi Bank tavaly szeptemberben a lejárt programot, hasonló, de merészebb programmal váltotta fel. A készletben a második legnagyobb részt spanyol kötvények jelentik, amelyek névértéke 43,7 milliárd euró. Az Európai Központi Bank állományában görög kötvények is vannaik, 30,8 milliárd euró névértékkel, portugál kötvények 21 milliárd euró és ír kötvények 13,6 milliárd euró könyvértékkel. Most először történt meg, hogy az Európai Központi Bank korábban bizalmas számadatokat hozott nyilvánosságra, az átláthatóság növelésését célzó törekvése részeként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.