BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy alig tette be a lábát az MNB-be, máris esik miatta a forint

„Gyengüléssel köszönti az új MNB elnököt a forint” – írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza. Szerinte az elnöki hatáskör szélesítése és az alelnöki hatáskör csökkentése okozhatta a gyengülést.

Matolcsy György még be sem tette a lábát a Magyar Nemzeti Bankba, de első intézkedésével máris elbocsátásokat készít elő. Az [origo] több forrásból származó információi szerint az új elnök magához rendeli a jogot, hogy dönthessen minden jegybanki alkalmazott eltávolításáról, javadalmazásáról, felvételéről.

„Pénteken még úgy tűnt, hogy a piac kedvezően fogadta Matolcsy György kinevezését, és időt ad az új vezetésnek, de ahogy a mai árfolyammozgás is mutatja, a piacok feszülten és idegesen figyelik az MNB körüli történéseket” – írja Bámli Károly.

Matolcsyék a két régi alelnök kezét is megkötik – írta az [origo]. Információik szerint sem Karvalits Ferenc, sem Király Júlia nem képviselheti az MNB-t megbízatása lejártáig (előbbinek március 27-én, utóbbinak július 3-án ér véget a mandátuma), csak a főigazgatóval, Wiedermann Helgával közösen gyakorolhatják a jogot.

Az euró/forint 296,5-ig gyengült a reggeli 294,5-ös szintről.

Az Erste elemzői szerint a kedvezőtlen hangulat mellett a gyengülésben szerepe lehet annak, hogy reggel Varga Mihály a devizahiteleseket megsegítő intézkedésekről beszélt.

Varga Mihály, újonnan kinevezett nemzetgazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy meg kell segíteni a devizahiteleseket. Szerinte a jegybank devizatartalékának felhasználása kényes kérdés, csak az MNB-vel együttműködve kerülhet rá sor. Kiemelte, készül az új konvergenciaprogram, de még korai lenne az idei évi költségvetés módosításának szükségességéről beszélni, arra majd csak az első negyedév számai után kerülhet sor. A kormány célja, hogy idén kikerüljünk a túlzott deficit eljárás alól.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.