BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alacsony kamat mellett is veszik a magyarok az állampapírt

Már csak 5 százalék a Kamatozó Kincstárjegy hozama, mégis több mint 16 milliárd forintért jegyeztek belőle a múlt héten.

Nem lankad a lakosság állampapír-vásárlási kedve. A csökkenő alapkamat mellett a lakossági állampapírok kamata is egyre alacsonyabb, ennek ellenére a kereslet ugyanolyan élénk, mint hónapokkal ezelőtt. Az Államadósság Kezelő Központ hétfőn közzétett adatai szerint a múlt héten több mint 16,3 milliárd forint értékben jegyeztek a befektetők egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyet, amelynek kamata már csak 5 százalékos volt.

A Féléves Kincstárjegy iránti kereslet - a szokásosnak mefelelően - lényegesen alacsonyabb volt, kevesebb mint 600 millió forintnyit vásároltak belőle a kisbefektetők. Igaz viszont az is, hogy ehhez az értékpapírhoz nehezebb hozzájutni, csak az államkincstár fiókjaiban lehet megvenni, szemben a több hitelintézetnél és a takarékszövetkezeteknél is elérhető Kamatozó Kincstárjeggyel. A féléves állampapírnak a kamata is alacsonyabb valamivel, 4,75 százalékos.

Az intézményi befektetők számára is viszonylag korlátlanul elérhető diszkont kincstárjegyek iránt a múlt héten mérsékelt kereslet mutatkozott. A három hónapos és az egyéves hitelpapírból is 50-50 milliárd forintnyit ajánlott fel az államadósság-kezelő, a rövidebbik papír valamivel több mint kétszeres, a hosszabbik kevesebb mint kétszeres túljegyzés mellett kelt el. A hozamok egyre alacsonyabbak ezeknél az állampapíroknál, az egyéves dkj esetében például már 4 százalék alatt voltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.