BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengült a forint a romló nemzetközi hangulatban

Gyengült tegnap a forint a bizonytalanabbá váló nemzetközi hangulatban – írják az Erste elemzői. Az árpilisi infláció a vártnak megfelelő, 1,7 százalékos volt Magyarországon.

Tegnap gyengülni kezdett a forint, az euró kurzusa a 292 forintos szintekről 294 forint fölé emelkedett. 295-296 körül található egy szint, majd a 297-298 forint körül látható 20 és 30 napos mozgóátlagok állhatják útját a további euró emelkedésnek. A forint azonban március közepe óta mintha erősödő trendbe került volna, hiszen azóta egyre alacsonyabb mélypontok és csúcspontok vannak a grafikonon. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, még nagyon sokat kellene gyengülnie a forintnak, azonban jelenleg nincsenek olyan hírek, amik egy komoly forintgyengülést alátámasztanának.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint tegnap gyengélkedett, leginkább a borongós nemzetközi hangulat következményeként. A lengyel zloty körülbelül fél százalékot, a forint pedig közel 0,7 százalékot gyengült. A ma reggel egyelőre nyugodtan kezdődik. A reggeli inflációs adat a vártnak teljesen megfelelő volt, vélhetően nem lesz érdemi hatással a forint árfolyamára sem.

Az ÁKK a jelentősebb pénteki hozamemelkedést követően hétfőn vegyes irányú, de mérsékelt hozammozgásokat mért a referencia állampapíroknál. A hozamok 1-2 bázisponttal mozdultak el, alapvetően a csökkenő irányba. Ma a szokásos módon 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót tart az adósságkezelő, a felajánlott mennyiség 50 milliárd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

Minimális elmozdulást hozott csak az EUR/USD piacán a tegnapi nap. Az árfolyam 1,2960-ról 1,2975-re emelkedett. Nem volt túl izgalmas a tegnapi kereskedés a tengerentúlon sem, egész nap oldalaztak az indexek és végül vegyes teljesítménnyel zárták a napot (Dow -0,18 százalék, Nasdaq 0,07 százalék, S&P500 0,02 százalék). Folytatódik a rally a Tesla piacán, tegnap további 14,4 százalékot emelkedett az árfolyam, továbbra is a jó gyorsjelentés hajtja a papírt. Április eleje óta már több mint duplájára emelkedett az árfolyam. Az európai piacok is vegyes teljesítményt mutattak, végül nulla környékén zárták a napot (FTSE100 0,11 százalék, DAX 0 százalék, CAC40 -0,22 százalék). Ázsiában a Nikkei 0,12 százalékot, a Hang Seng 0,12 százalékot, a Shanghai index 1,25 százalékot csökkent. Fontosabb makro adatok hiányában hangulatalapú kereskedést tapasztalhattunk Ázsiában.

Az arany lendülete kifulladni látszik. Az április közepi mélyrepülés után próbált talpra állni az árfolyam, most ez az időszak véget érni látszik. Ma reggel 1438,9 dolláron kereskedtek az arannyal. Háromnapnyi lejtmenet után a holnap megjelenő olajkészlet adatok előtt ma reggel kissé emelkedni tudott a WTI olaj árfolyama, ami ma reggel 95,52 dolláron áll. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A hazai fogyasztói árindex a vártnak megfelelő, 1,7 százalékos értéket mutatott áprilisban. Ez az érték újabb több évtizedes mélypontot jelent a márciusi 2,2 százalékos értéket követően. A havi árváltozás 0,3 százalékos volt. A bontást megnézve nem látható különösebb meglepetés. Az élelmiszerek az átlag felett drágultak, ahogyan a ruházati cikkek is, miközben az üzemanyagok ára a vártnak megfelelően csökkent. Az éves árnövekedési ütem véleményünk szerint a jelenleginél már nem lesz alacsonyabb idén, a következő hónapokban újra van esély 2 százalék feletti éves árindexre. De az sem igazán várható, hogy az év hátralévő részében az éves index nagyot emelkedjen. A mezőgazdasággal kapcsolatos kockázatok enyhülhettek a javuló időjárás miatt, ez pedig azt vetíti előre, hogy az év második felében az élelmiszerek árában egyre kevésbé lehet negatív meglepetésre számítani. Érdemi lefelé mutató kockázatokat látunk a 2,6 százalékos éves átlagos előrejelzésünkben. Az adat megerősíti, hogy van további tér a kamatvágási ciklusban. Júliusra azt várjuk, hogy 4 százalékra csökkenti az MNB az alapkamatot.

Ciprus megkapta a mentőcsomag első részletét, ami kétmilliárd euró, június 30-ig pedig további egymilliárd eurót kaphat a szigetország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.