BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kissé nőtt az állami nyugdíjvagyon

Február végén 316 milliárd forint volt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyona – derül ki az Államadósság Kezelő Központ honlapjára feltöltött táblázatból. Az alap vagyona ezek szerint az év eleje óta csaknem 3 milliárd forinttal nőtt.

Február végén az alap vagyonának nem egészen a felét tették ki a forinteszközök, ezek értéke 156,4 milliárd forint volt. A deviza eszközök értéke ennél kicsit magasabb, 159,6 milliárd forint volt. A forinteszközökből a legnagyobb részt a befektetési jegyek és ETF-ek tették ki, amelyek értéke meghaladta a 70 milliárd forintot.

Jelentős állományt képvisel még a számlapénz, amelynek mennyisége az év eleje óta alaposan megnőtt, február végén már megközelítette a 60 milliárd forintot.

A hazai részvényekben lévő befektetések értéke mindössze 23 milliárd forint volt február végén, amiben fontos szerepe volt annak, hogy az egykori magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat kezelő alap decemberben csaknem 112 milliárd forintnyi részvényt adott át az MNV-nek.

A külföldi eszközök több mint fele viszont még mindig közvetlen részvénybefektetés, február végén ezek állománya 88,4 milliárd forintot tett ki. Jelentős még a devizaeszközökön belül a befektetési jegyek és ETF-ek állománya, ami februárban 60,8 milliárd forintra rúgott.

Az alapban 2011 májusában, a magánnyugdíj-pénztári vagyon átadását követően egyébként még a mostaninál csaknem tízszer több pénz volt, akkor az értékpapírok, a számlapénz és egyéb eszközök összértéke meghaladta a 2945 milliárd forintot.

VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.