BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez a hitelminősítő törheti meg a három nagy hatalmát?

A „Big Three”-nek nevezett három nagy hitelminősítő (Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch) riválisa kíván lenni a ma Hongkongban megalapított társaság, az UCRG (Universal Credit Rating Group).

A pekingi Dagong Global Credit Rating, az orosz RusRating, valamint az amerikai Egan-Jones Ratings által alapított UCRG a jelenlegi nemzetközi hitelminősítői rendszer reformját tűzte ki célul. Szerintük a jelenlegi hitelminősítői rendszer hibái is hozzájárultak a 2008 végén kitört globális pénzügyi és gazdasági válsághoz. Az elmúlt években a három nagy hitelminősítő számos bírálatot kapott amiatt, hogy a topminősítést adtak a válság kialakulásában fő szerepet játszó jelzálogalapú értékpapíroknak.

Az UCRG szerint a hitelminősítési rendszer megfelelő reformjára még mindig nem került sor. „Az UCRG nem a New York-i cégek érdekeit fogja képviselni” – mondta Sean Egan, az Egan-Jones Ratings elnöke, illetve az UCRG igazgatója.

Az UCRG fokozatosan kíván belépni a piacra, a tervek szerint 2020-ra épülne ki az általa kialakított új hitelminősítői rendszer alapja, ami majd 2025-re lenne képes arra, hogy a világ országainak gazdaságait minősítse.

A CNN által idézett elemzők üdvözölték az UCRG megalapítását, szerintük a társaság versenytársa lehet a Big Three-nek. Mindamellett arra is figyelmeztettek, hogy idő kell ahhoz, amíg az UCRG hitelessége kiépül. Emiatt üdvözölték azt, hogy az UCRG szándéka szerint is hosszú távon, fokozatosan válna az új társaság a globális piacot jelenleg uraló három nagy cég kihívójává.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.