BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Töretlenül fogy a lakossági állampapír

A múlt héten 15 milliárd forintban jegyeztek egyéves Kamatozó Kincstárjegyet (KKJ) a befektetők – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tájékoztatójából.

Az ÁKK 8,7 milliárd forint értékben ajánlott fel ilyen értékpapírokat a befektetőknek. A KKJ kamata 4,75 százalékos volt, az elérhető maximális EHM 4,7 százalékos az értékpapír esetében.

A Féléves Kincstárjegy (FKJ) iránti érdeklődés a szokásoknak megfelelően szerényebb volt, mindössze 677 millió forintnyit jegyeztek belőle, ez azonban a forgalmazási helyek szűkösségének is betudható, az FKJ-t ugyanis csak az Államkincstár fiókjaiban értékesítik szemben a KKJ-vel, amelyet több bank és a takarékok egy része is forgalmaz. Az FKJ kamata június eleje óta éves szinten 4,5 százalékos, a féléves időtávra 2,23 százalékos hozamot kapnak a befektetők.

Egy héttel korábban a KKJ-ből 17,5 milliárd forintnyi, az FKJ-ből valamivel több mint 400 millió forintnyit értékesített az ÁKK, két héttel korábban 12,6 milliárd forintnyi KKJ és 660 millió forintnyi FKJ kelt el.

Az állampapír-piaci hozamemelkedések miatt egyébként a lakossági állampapírok hozamelőnye eltűnőben van. Az egyéves referenciakamat tegnap 4,68 százalékos volt, alig 7 bázisponttal alacsonyabb a KKJ kamatánál, a féléves pedig 4,51 százalékra emelkedett, ami 1 bázisponttal magasabb az FKJ kamatánál. Hét hónap után egyébként ismét 7 százalék fölé került a hozamgörbe hosszú vége, a 15 éves referenciakamat 31 bázisponttal 7,04 százalékra emelkedett tegnap.

VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.