BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így próbálják elkerülni az új közterhet

Tízezerszámra nyitottak az ügyfelek tartós befektetési számlákat júliusban, hogy elkerüljék a kamatokra kivetett új közterhet. Volt olyan bank, ahol egy hónap alatt annyi tbsz nyílt, mint máskor egy év alatt.

A kamatokra kivetett egészségügyi hozzájárulás (eho) miatt megugrott a tartós befektetési számlák (tbsz) száma a hazai hitelintézeteknél – közölték a bankok lapunkkal. Az augusztus 1. előtt megnyitott tbsz-nek az az előnye a többi értékpapír- és betétszámlához képest, hogy az ott az év végéig elhelyezett megtakarítás kamata még eho-mentes marad. Az augusztus 1. után megnyitott tbsz-eknél ez a kedvezmény csak akkor jár, ha a számla tulajdonosa 2016 végéig nem vesz ki a megtakarításából.

A múlt hónap végéig nyitva álló lehetőség több tízezer embert megmozgatott. „Az új közteher bejelentése után júniusban és júliusban másfélszer annyi tbsz-t nyitottak a Budapest Banknál, mint 2012-ben egy teljes év alatt” – mondják a társaság illetékesei. A banknál tavaly 1250 tbsz nyílt, az idén már 3 ezernél jár az új számlák száma, a rajtuk lévő megtakarítás értéke pedig 50 milliárd forint fölött van. Hasonlókat tapasztaltak a többi banknál is. Az UniCreditnél egyetlen hónap alatt nyitottak annyi tbsz-t, mint máskor egy egész esztendő alatt, a CIB-nél júliusban annyi új számlaszerződést írtak alá, mint a teljes előző félévben. Utóbbi banknál az első tbsz-es évben, 2010-ben nyitották a legtöbb számlát, 11 ezret, majd az érdeklődés visszaesett a konstrukció iránt. Az idén viszont ismét megugrott az érdeklődés, hiszen már 9 ezer új szerződésnél járnak.

Az FHB-nál az idén az értékpapíros tbsz-ek 80 százalékát a hetedik hónapban nyitották, de az Axánál is duplázódott a korábbi forgalom. Az OTP a júliusi forgalomról konkrét számokat nem közölt, azt viszont elmondták: 2010 óta az idei első negyedév végéig nem egészen 43 ezer tbsz-t nyitottak a banknál, július végén viszont már 56 ezer ilyen számlájuk volt. A K&H augusztus végéig nem közöl az első negyedévesnél frissebb adatokat, de annyit ők is elárultak: növekedett náluk a nyári hónapokban a tbsz-ek száma. A hitelintézetek beszámolói szerint egyébként nem mindenki töltötte fel még fel teljesen az augusztus előtt megnyitott számláját, sokan csak a minimális 25 ezer forintos összeget helyezték el a tbsz-en, és csak később tervezik átcsoportosítani a megtakarításukat a számlára. A jogszabályok szerint ugyanis az augusztus 1. előtt nyitott tbsz-ekre az év végéig lehet úgy befizetni, hogy bármikor töri is fel az ügyfél a megtakarítást, eho-mentesen juthat hozzá a kamatokhoz.

Ahogy a többi megtakarításnál, a tartós befektetéseknél is jellemző az értékpapírok térnyerése a betétekkel szemben. A Budapest Banknál korábban betéti tbsz-ek voltak a kedveltebbek, a most nyitott számlák 80 százaléka viszont már értékpapírszámla. Hasonlók a tapasztalatok a CIB Baknál, ott is a betéti konstrukciók voltak korábban a népszerűbbek, most viszont már az ügyfelek héttizede értékpapírszámlát nyit hosszú távra, volumenben még nagyobb az értékpapíros tbsz előnye, a tartós megtakarítások 85 százaléka oda kerül. Az UniCreditnél is az értékpapírszámlákat részesítik az ügyelek előnyben, a K&H-nál pedig a tbsz-en belül 95 százalék ezeknek az aránya.


Kevesen törik fel
A bankok beszámolója szerint a tbsz-t általában olyan ügyfelek választották, akik valóban hosszabb távra terveztek félretenni, a számlák megszüntetése, feltörése ritka. A kliensek jellemzően tudatos megtakarítók, akik számolnak a befektetési időtáv hosszával és kockázatával is.

Az Axánál évente kevesebb mint 5 százalék a feltörések aránya, az UniCreditnél 2010 óta csak minden hatodik ügyfél kényszerült a megtakarítás megbontására. A K&H-nál is nagyon alacsony, 1-2 százalékos a feltörési arány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.