BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A végtörlesztés óta 1000 milliárd forintot adott a lakosság az államnak

Soha nem vásároltak még annyi állampapírt a kisbefektetők, mint az idén szeptemberben. Az Államadósság Kezelő Központ tájékoztatása szerint a kilencedik hónapban 108,5 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás került a piacra, ezzel a kifejezetten lakossági állampapírok állománya 1567,4 milliárd forintra emelkedett.

A legkedveltebb értékpapír továbbra is a Kamatozó Kincstárjegy, amiből 94,5 milliárd forintnyit adtak el a hónapban. Ez a teljesítmény az államadósság-kezelő közlése szerint részben technikai jellegű, mivel a hónap végi jegyzéshez kapcsolódó törlesztés már október elejére tolódott át. Azonban ezzel a megközelítőleg 10 milliárd forintos lejárattal együtt is kiugró a szeptemberi teljesítmény. A Féléves Kincstárjegy állománya 3,2 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 4,6 milliárd, míg az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények teljes állománya 6,2 milliárd forinttal növekedett.

A Magyar Nemzeti Bank is csütörtökön tette közzé friss értékpapír-statisztikáit. Az adatok szerint a lakosságnál augusztus végén 1749,1 milliárd forintnyi állampapír volt. Azért magasabbak a jegybank értékei az ÁKK-énál, mivel a jegybanki statisztikákban benne vannak a lakosságnál található intézményi papírok is: a magyar államkötvények és diszkontkincstárjegyek. A lakosság ugyanis mindenféle állampapír szabadon vásárolhat, míg az intézményeknél korlátozások vannak, egyáltalán nem vásárolhatnak például Féléves Kincstárjegyet, Prémium Magyar Államkötvényt és Kincstári Takarékjegyet sem, a Kamatozó Kincstárjegy esetében pedig az ÁKK visszautasíthatja a vételi ajánlatukat.

A jegybank adatai szerint 2012 február óta, vagyis a végtörlesztés lezárulta óta, minden hónapban áramlott friss lakossági forrás az állampapírpiacra. A beáramlott friss pénz augusztusig megközelítette, szeptemberben pedig vélhetően meg is haladta már az 1000 milliárd forintot. A lakosságot főleg a kiemelkedő kamatok térítik az állampapírok felé a bankbetétekből.

Az állampapírpiaccal kapcsolatban érdekes fejlemény még, hogy a külföldi befektetők június és július után augusztusban is nettó eladók voltak a piacon, augusztus végén a náluk lévő állampapír-állomány tavaly december óta nem látott mélypontra került.

VG Online-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.