BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hároméves államkötvény nem kellett, a többi jól fogyott

Háromféle államkötvényből tartott csütörtökön aukciót az Államadósság Kezelő Központ. A hároméves hitelpapírt éppe csak lejegyezték, a hozamok csökkentek.

Három-, öt- és tízéves állampapírokból tartott aukciót csütörtökön az ÁKK. A hároméves hitelpapírokból 20 milliárd forintnyit hirdetett meg a központ, ezt éppen csak lejegyezték az elsődleges forgalmazók. Az ÁKK nem is fogadott el végül csak 15 milliárd forintnyit az ajánlatokból. A hozamok 4 és 4,09 százalék között voltak, az átlaghozam 4,05 százalékos lett, ez 27 bázisponttal alacsonyabb a két héttel korábbinál.

Az ötéves állampapírokból szintén 20 milliárd forintnyit hirdettek meg, ezeket kétszeresen túljegyezték, így az ÁKK 25 milliárd forintra növelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. A hozamok 4,44-4,5 százalék között voltak, 4,48 százalékos átlaghozam mellett, ami 20 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőttinél.

Tízéves kötvényből 10 milliárd forintnyit hirdetett meg az államadósság-kezelő, ezt kétszeresen jegyezték túl. Az elfogadott ajánlatok mennyisége végül 13 milliárd forintnyi lett. A hozamok 5,61-5,7 százalék között voltak, az átlaghozam 5,68 százalékos lett, 4 bázisponttal alacsonyabb a legutóbbi aukción tapasztaltnál.

Az öt- és tízéves állampapírból a délutáni nem kompetitív tenderen is vásároltak, 6,7, illetve 2,2 milliárd forintnyit. A jelek szerint tehát a jegybanki kamatcsökkentések a hosszú hozamokra szinte alig hatnak, a befektetők viszont sokkal szívesebben vásárolják ezeket, a viszonylag magas bónuszt kínáló kötvényeket, mint az egyre alacsonyabb kamat rövidebb papírokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.