BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csekély a veszély az alapoknál

A hazai kötvényalapok befektetői többnyire óvatos konstrukciókat választottak, így akkor sem veszíthetnek sokat, ha a pánik eléri a magyarországi kötvénypiacot. Az alapkezelők is próbálják tompítani a hatásokat.

Nem kedvez a hazai állampapíroknak sem a feltörekvő piacokon kialakult feszültség, és ez a hazai kisbefektetőket, köztük a kötvényalapok befektetőit is rosszul érintheti. Ez az alaptípus rengeteg lakossági megtakarítást vonzott az elmúlt hónapokban, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly november végén a 911 milliárd forintnyi hazai kötvényalap-állományból csaknem 615 milliárd forint volt a háztartási megtakarítás. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint a lakossági kötvényalap-állomány valószínűleg decemberben még tovább növekedett. 

A nemzetközi piacon az argentin, a török és az ukrajnai helyzet miatt aggódnak a legtöbben, mindezt tetézi az amerikai jegybank szerepét is betöltő Fed a kötvény-visszavásárlási program fokozatos kivezetésére készül. Az eladási hullám a magyar állampapírpiacot és a forintot is elérte. A kötvények hozama 25-30 bázispontot emelkedett az elmúlt napokban, a forint árfolyama pedig az euróval szemben tegnap napközben a 307-es szintet tesztelte, később napközben viszont 305 forint alá került a kurzus.

A szakemberek szerint ennek ellenére nincs veszélyben a befektetők pénze. „A magyar forintkötvények külföldi kézben lévő állománya stabil, főleg a Templetonnak és más nagy intézményeknek köszönhetően” – mondja Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. „Pozitív fejlemény, hogy a török jegybank monetáris tanácsa kedden összeül” – teszi ehhez hozzá Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója. A napokban történelmi mélypontra zuhant török líra befektetőit mindez megnyugtatta, a piac drasztikus kamatemelést vár ma a török központi banktól.

Magyarországgal kapcsolatban viszont ilyen várakozás nincs, a forint kamata alacsony, nincs, ami megtámogassa – mondja a Szalma Csaba. Forián Szabó szerint a kedvező hazai egyensúlyi mutatók miatt a magyar eszközök kevésbé sérülékenyek, de ezzel együtt sem lehet kizárni, hogy a forintot is eléri a következő időszakban a pánik, ami a rövid kamatok emelkedésével járhat és a hosszú kamatokat még tovább emeli.

A lakossági befektetők többsége valószínűleg ekkor sem bukik majd a megtakarításain. A kötvényalapokba áramlott pénz nagy része ugyanis a limitált kockázatú megtakarításokba került – magyarázza Forián, a legkedveltebb alapok tőkevédelmet, vagy tőkegaranciát is vállaltak a befektetők pénzére. A portfólió-kezelők is készülnek eközben a negatív fordulatra. Az OTP Optimát és Maximát kezelő Szalma Csaba például a forintgyengülés kivédésére devizás állampapírokat és hosszú euró pozíciókat tart az alapjaiban forint ellenében.

Kedvező hozamok
A Bamosz adatai szerint a visszatekintő hozamok még mindig jók. A rövid kötvényalapok esetében 4 és 10 százalék között van az elmúlt 12 hónap nyeresége, igaz, a rekordot egy speciális raiffeisenes alap tartja, amely befektetési politikájával egy 2016. május 25-én lejáró, fiktív diszkont kötvény kifizetését és kockázatát közelíti. A hagyományos rövid kötvényalapok éves hozama 4 és 8 százalék között van most. A hosszú kötvényalapoknál 7,5-10,9 százalék között van az éves hozam, a legjobb eredményt ezen a távon az OTP Maxima és a Raiffeisen alapja érte el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.