BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dőlt a pénzt tavaly az alapokba

Harmadával nőtt tavaly a befektetési alapok vagyona, miután a lakosság a betétek helyett az alternatív megtakarítási formák felé fordult. Az év slágerterméke az abszolút hozamú alap lett.

A tavalyi év a rekordokról szólt a befektetési alapok piacán. A konstrukciók vagyona a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint minden hónapban nőtt, december végére meghaladta a 4617 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt több mint 1200 milliárd forintot, vagyis 35,3 százalékot híztak a konstrukciók. A növekedés legfőbb oka az intenzív lakossági tőkebeáramlás volt, a kisbefektetők ugyanis a csökkenő betéti kamatok miatt a magasabb hozammal kecsegtető alapok felé fordultak.

Az árupiaci és a részvényalapok kivételével minden alapkategória vagyona nőtt tavaly. A lakosság egyik kedvence a kötvényalap volt, különösen a bizonyos esetekben tőkegaranciát is vállaló rövid kötvényalapok vonzottak sok pénzt. A kötvényalapok vagyona így az év végén a történelmi rekordnak számító 863,5 milliárd forintra emelkedett, ez több mint a duplája az év eleji értéknek.

Szintén imádta a lakosság az abszolút hozamú alapokat, amelyek vagyona az év végén már 484 milliárd forint volt, holott az év elején még alig 200 milliárd forint volt bennük.

Szintén nagy nyertesei voltak a 2013-as évnek a vegyes alapok: alig 140 milliárd forintos vagyonuk az év végére 323 milliárd forintra hízott.A tőkevédett alapok vagyona ugyanakkor csak minimális mértékben emelkedett tavaly, ebben szerepet játszhatott, hogy decemberben komolyabb tőkekivonást szenvedtek el a lakosság körében egyébként rendkívül kedvelt konstrukciók, így vagyonuk 480 milliárd forintra süllyedt.

Hozamnyertesek

A részvényalapokat ugyan nem kedvelik a kisbefeketők, de tavaly az egyik ilyennel lehetett elérni a legmagasabb hozamot, az OTP Klímaváltozás 130/30 40 százalékot meghaladó nyereséget ért el.

Az ezüstérmes alap is egy OTP-s konstrukció lett, az abszolút hozamú Trend alap, amelynek lakossági sorozata 32,26 százalékos hozamot ért el. A dobogóra a Concorde részvényalapja fért még fel csaknem 32 százalékos hozammal.

Az ezüstérmes alap is egy OTP-s konstrukció lett, az abszolút hozamú Trend alap, amelynek lakossági sorozata 32,26 százalékos hozamot ért el. A dobogóra a Concorde részvényalapja fért még fel csaknem 32 százalékos hozammal. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.