BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekül a tőke a feltörekvő piacokról

Felgyorsult a feltörekvő piacokból történő tőkekivonás pénteken, világszerte esnek emiatt a tőzsdék, a pénz a menedéket jelentő eszközökbe, például amerikai állampapírba menekül – írja a Reuters.

A New York-i tőzsdék mínuszban nyitottak ki pénteken is, vagyis folytatódott a csütörtöki esés. Az eladási hullámot számos tényező táplálja, az egyik a lassuló kínai növekedés miatt aggodalom, a másik az Egyesült Államok kötvény-visszavásárlási programjának csökkentése, de az egyre növekvő politikai feszültség Törökországban, Ukrajnában és Argentínában sem használ a részvénypiacnak. A török líra árfolyama rekord mélységben van a dollár ellenében, az argentin peso is esett, miután a központi bank felhagyott a fizetőeszköz támogatásával.


„Arra számítunk, a feltörekvő piaci eladások még fokozódnak, mielőtt javul a helyzet” – mondta Lorne Baring, a genfi B Capital Wealth Management vezérigazgatója. A szakember szerint egyértelműen fertőzésről lehet beszélni, ami a feltörekvő piacok felől közelítve a fejlett piacokra is veszélyt jelenthet. A piacokon hatalmas aktivitást észleltek azokban a tőzsdén forgó alapokban (ETF), amelyek a feltörekvő piacokba fektettek.


A tőzsdén is látszik ez. Az MSCI feltörekvő piaci indexe 1,4 százalékot esett, október közepe óta pedig már több mint 9 százalékos mínuszban áll. Az MSCI minden országra kiterjedő indexe 1 százalékos mínuszban volt pénteken. A befektetési alapok is menekülnek a feltörekvő piacokról. A január 22-én végződő héten a Thomson Reuters Lipper adatai szerint az amerikai bejegyzésű feltörekvő piaci alapokból 422,4 millió dollárt vontak ki, és az elmúlt hét hétből hat hétben tőkekivonást tapasztaltak a konstrukciók. A feltörekvő piaci kötvényalapok az elmúlt 35 hétből 32-ben tőkekivonást könyvelhettek el, nettó 200 millió dollárnyi tőkekivonást észleltek a Lipper által vizsgált 250 alapban.


A török dollárkötvény is rosszul teljesít, legutóbb szerdán bocsátott ki ilyen hitelpapírt az ország, és ezzel az értékpapírral már a kibocsátáskori árfolyam alatt kereskednek. Törökország CDS-felára is 18 hónapos csúcsra ugrott, az ukrán csődkockázat szintén emelkedett.
Amit vásárolnak a befektetők, azok a biztonsági eszközök, köztük van a svájci frank és a japán jen, valamint a legjobb hitelminősítésű államkötvények. A német Bund és az amerikai állampapírok árfolyama is emelkedett.

 

VG Online-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.