BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szétverték a forintot – Itt a tízhónapos mélypont

Az elmúlt héten meredeken esett a forint a vezető devizákkal szemben, ami azzal függhet össze, hogy egy kockázatkerülőbb nemzetközi környezetben (kínai lassulás, török válság) a befektetők adni kezdték a feltörekvő piaci eszközöket. A hazai deviza a régiós társainál nagyobb gyengülést mutat, ami a Magyar Nemzeti Bank folyamatos – és jelzésük szerint folytatódó – kamatvágásaival függ össze.

11:40

Célba vette a 307-es árfolyamot az euró/forint kurzus, délhez közeledve 306,6-os szinten áll a jegyzés, miután a török líra új történelmi mélypontra hanyatlott a dollárral szemben. A külső kockázatok növekedése (és materializálódása) mellett úgy tűnik, hogy az alacsony jegybanki alapkamat nem tudja „megtartani” a forintot.

10:00

A forint eltávolodott a 300-as árfolyamtól az euróval szemben az elmúlt napokban, és pénteken reggel 306 közelébe került a jegyzés. Ez tíz hónapja nem látott gyenge árfolyamot jelent a hazai deviza szempontjából.

A külpiaci hangulat romlása azzal függ össze, hogy a befektetők tartanak a kínai gazdaság lassulásától – miután kedvezőtlen konjunktúraadat érkezett –, ez pedig kockázatkerülést eredményezett a piacokon. A forintra kedvezőtlenül hat az is, hogy Törökországban nem csillapodik a belpolitikai válság, ami a feltörekvő devizák széles körét tartja nyomás alatt.

A forintot azért is érintheti negatívabban a hangulatromlás, mert az MNB 18 hónapja csökkenti a kamatot, és már 3 százalék alatt van az irányadó ráta. A jegybank kedden meglepetésre 15 bázisponttal (a konszenzus 10 bázispontos vágás volt), 2,85 százalékra vágta a kamatot. Az olvadó kamatelőny – és a várhatóan folytatódó kamatvágás – miatt pedig kevésbé lehet vonzó a forint egy negatív környezetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.