BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átrendeződik az alapok piaca

Számos alapkezelőnél nőttek nagyobbra a kötvényalapok a likviditási alapoknál az utóbbi hónapokban. A legnagyobb hazai alap nyolc év után ismét az OTP Optima. A top 10 hazai befektetési alap között már abszolút hozamú is van.

Kezd véget érni a likviditási alapok egyeduralkodása a befektetési alapok piacán, az utóbbi hónapokban számos alapkezelőnél nőtték túl méretükben más konstrukciók ezeket az alacsony kockázatú alapokat. Az elmúlt nagyjából nyolc évben az OTP Tőkegarantált pénzpiaci alapja számított a legnagyobb hazai befektetési alapnak, az idén januárban viszont át kellett adnia a vezető helyet egy rövid kötvényalapnak, a szintén OTP-s Optimának, amelyben jelenleg 357,5 milliárd forint van. Az Optima egyébként nem először vezeti az alapok toplistáját, 1996-os indulása után nagyjából egy évtizedig számított a legnagyobb hazai alapnak, a 2006-ban elveszített címet nyolc év után szerezte vissza.

Nem az OTP az egyetlen olyan hazai alapkezelő, amelynél a likviditási vagy pénzpiaci alapokat túlnőtték a kötvényalapok. Hasonló tendencia figyelhető meg az Erste Alapkezelőnél és a Budapest Alapkezelőnél is. Az Erste Tőkevédett Kamatoptimum alapban most 116 milliárd forint van, de a Budapest Alapkezelő rövid kötvényalapjában is összegyűlt 64 milliárd forint, eközben az alapkezelők likviditási alapja 81 milliárd, illetve 49 milliárd forintot kezel. A jelenség mögött az áll, hogy a likviditási alapok visszatekintő hozamai egyre alacsonyabbak – magyarázza Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing- és értékesítési igazgatója. A visszatekintő hozamok ezeknél az alapoknál a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint egyéves időtávon általában 2-3 százalék között mozognak, miközben a rövid kötvényalapok ennek a duplájára is képesek voltak. A szakember szerint azonban, ha bekövetkezik egy alapkamat-emelés, vagy nőni kezdenek az állampapír-hozamok, az az alapok visszatekintő hozamára is hatással lesz, és a tőkeáramlás megindulhat az ellenkező irányba.

A kötvényalapok mellett az abszolút hozamú alapok voltak az utóbbi hónapok nagy nyertesei. A Bamosz adatai szerint 60 ilyen konstrukciót kezelnek most a magyarországi alapkezelők, a zömében privátbanki befektetők ezek közül viszont csak nagyjából tíz alapot vásárolnak csak, amelyek viszont hatalmasra duzzadtak. A kedvencek között jellemzően azok a konstrukciók vannak ott, amelyeknek a visszatekintő hozamuk is impozáns, emellett az árfolyamuk sem ingadozott az utóbbi időben sokat.

A legtöbb pénz jelenleg az OTP Suprában van, amelynek vagyona megközelíti a 107 milliárd forintot, és jelenleg a hetedik legnagyobb alapnak számít. Egy évvel ezelőtt a Supra nagyjából feleekkora volt, két éve pedig mindössze 9 milliárd forint volt benne. Hatalmas vagyon gyűlt össze a Concorde Alapkezelő több abszolút hozamú konstrukciójában is ez idő alatt. A legnagyobb alapjuk most a Concorde VM, amelynek forintos sorozata 73,2 milliárd forintos, az eurós pedig 12,7 millió eurót kezel. Ezzel a kezelt vagyonnal az alap éppen csak leszorult a tízes toplistáról. A szintén concorde-os Platina Pí is gyorsan gyarapodik, a két sorozat összesített vagyona megközelíti a 70 milliárd forintot.

Rekordról rekordra

A befektetési alapok vagyona március végén a Bamosz adatai szerint újabb történelmi csúcsra, 4955,7 milliárd forintra duzzadt. Az alapok a harmadik hónapban is vonzottak több mint 70 milliárd forintnyi friss tőkét, ám a tőkebeáramlás nem minden alapkategóriát érintett.

A pénzpiaci és likviditási alapok veszítettek a vagyonukból, a kötvényalapok viszont továbbra is vonzzák a megtakarításokat, 16,5 milliárd forintnyi friss pénz került beléjük. Az abszolút hozamú alapok taroltak, a tőkebeáramlás náluk meghaladta a 31 milliárd forintot.

A pénzpiaci és likviditási alapok veszítettek a vagyonukból, a kötvényalapok viszont továbbra is vonzzák a megtakarításokat, 16,5 milliárd forintnyi friss pénz került beléjük. Az abszolút hozamú alapok taroltak, a tőkebeáramlás náluk meghaladta a 31 milliárd forintot. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.