BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az abszolút hozamú és a kötvényalapok az idei év legnépszerűbbjei

Március elején már 4876 milliárd forint volt a hazai befektetési alapokban, ez a válság előtti állapothoz képest 52, 2009-hez képest pedig 93 százalékos állománybővülést jelent – közölte Köves Benedek, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója a társaság sajtótájékoztatóján.

A befektetési jegyek 73 százaléka lakossági befektetők kezében van, a tavalyi mintegy 1064 milliárd forintos tőkebeáramlás zöme is tőlük származott. A befektetők a vezérigazgató szerint az alacsony kamatkörnyezet miatt keresik a mérsékelt kockázat mellett valamivel magasabb hozamot ígérő megtakarítási termékeket.

Az OTP is részesedett a pozitív trendből, az alapkezelő jelenleg 1572,1 milliárd forintot kezel, és az idén is mintegy 80 milliárd forintnyi új befektetéssel gyarapodott az általuk kezelt vagyon. Ez számításaik szerint a legnagyobb volt a hazai alapkezelők közül. 2013-hoz képest változást jelent, hogy míg tavaly a kötvény- és abszolút hozamú alapok mellett a pénzpiaci alapok is sok tőkét vonzottak, az idén ez utóbbiak iránt csökkent az érdeklődés. Az OTP egyébként saját számításai szerint az idén is a piaci átlag fölött teljesített, a legtöbb friss pénz a tőkegarantált Optima rövid kötvényalapba áramlott, de sok új megtakarítás került az eho-mentes pénzpiaci alapba és az abszolút hozamú Suprába is.

Bár a tőkevédett konstrukciók népszerűsége az utóbbi hónapokban megcsappant, az OTP Alapkezelő még mindig hisz ezekben az alapokban is, ezért egy új alap indítását tervezik, amelynek témája az egészséges életmód lesz. Az alap olyan cégek részvényeinek teljesítményéből profitál majd, amelyek az egészséges életmód iránti igényből profitálhatnak. A mögöttes részvénykosárban élelmiszeripari cégek és sportszergyártók részvényei vannak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.