BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csányi: az elmúlt négy év legkárosabb intézkedése a végtörlesztés volt

146 milliárd forintos korrigált adózott, és 64 milliárd forintos számviteli adózott eredményt értünk el - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a társaság rendes éves közgyűlésén.

A működési eredmény stagnált, ez mégsem teljesen kedvezőtlen, mivel a nem teljesítő hiteleken képzett fedezet nőtt. A bank úgy gondolta, jobb, ha felkészül a következő évek veszteségeire, és tartalékokat halmoz fel. A hitel/betét arány tovább csökkent, ami likviditási szempontból kedvező. A versenytársakat szinte minden területen megelőzi az OTP, ebből is kiemelkedik a tőkemegfelelési mutató, ami európai szinten is kiemelkedően magas, 16 százalékos.

Az OTP 2010 óta folyamatosan fizet osztalékot, és az osztaléktömeg folyamatosan növekszik, 2013-ra 145 forintot fizetne az OTP részvényenként. Azért nem lesz több osztalék, mert bár a tőkemegfelelési mutatót már nem akarják növelni, a kockázatoktól még tartanak. Ezek között vannak a devizahiteleseket mentő csomagok költségei, a kormány Csányi szerint le akarja zárni ezeket, emellett az orosz-ukrán konfliktus is hatással lehet a bankra. Az európai tőkemegfelelési szabályozás is egyre szigorúbb. A jövőben, ha jól teljesít a bank, nőhet az osztalék, nem cél ugyanis a 16 százalékos Core Tier1 mutató fenntartása. Az ukrán bank tavaly jó irányba fordult, de az események ezeket az eredményeket veszélyeztetik.

A magyar leánycég korrigált eredménye 34 milliárd forintra csökkent 68 milliárdról, idehaza keletkeztek a legnagyobb pluszterhek, közterhek és GVH-bírság is nehezítette a helyzetet. A lakossági üzletágban kis mértékben csökkent a bank részesedése, a vállalati üzletágban viszont növekedés volt – mondta Csányi. A vállalati hitelkihelyezések 8 százalékkal nőttek, a személyi hiteleknél 52, a jelzáloghiteleknél 29 százalék a bank részesedése az új kihelyezésekből. Az OTP jelentős fejlesztéseket hajtott végre az informatika területén is, mint elhangzott, beléptek a Facebookra is, bár Csányi saját bevallása szerint nem nézi a közösségi oldalt, és saját oldala sincs a Facebookon.

A Növekedési Hitelprogram első fázisában 91 milliárd forintot helyeztek ki, és a másodikban is részt vesznek. Több oka is van annak, hogy nehezen indul be a program, az év második félévében vagy jövőre felgyorsulhatnak ezek a kihelyezések. A kereskedelmi faktoringot is elindították, rövid idő alatt 5 százalékos piaci részesedést értek itt el.

Az elmúlt négy év legkárosabb intézkedése a végtörlesztés volt – mondta Csányi. A lehetőséggel nem a rászorulók élhettek, a bankokra viszont nagy terheket rótt. Az árfolyamgátat ezzel szemben dicsérte Csányi, aki szerint ez állhat majd a devizahiteles mentőcsomag fókuszában is. A támogatott forinthiteleket szintén dicsérte a bankár.

A politikusok részéről ugyan elhangzott, hogy a bankok nyereségesek, és megemésztették a bankadót, de ez Csányi szerint nem igaz, egy mélyebb elemzés ezt kimutatja. A jegybank által kalkulált nyereséget csökkenti az egyik nagybanknál elengedett anyabanki hitel, illetve a külföldi leánybankoktól érkezett osztalékok. A bankszektor így összességében véve veszteséges, és a befektetők által elvárhatónál lényegesen kevesebb profitot termeltek. 800 milliárd forint volt a bankokra kivetett adó mennyisége, amit csak a külföldről behozott több mint 995 milliárd forintnyi tőkeemeléssel tudtak megfizetni.

A DSK eredményével elégedett volt Csányi, az orosz leánycég profitja viszont tavaly visszaesett részben makrogazdasági tényezők miatt. Nőtt a lakosság eladósodottsága, nőttek a kockázati költségek, de az OTP is hibázott, túlzott kockázatot vállalt, és akkor is adott hiteleket, amikor már nem kellett volna. A menedzsmentben is lett ennek következménye, és a behajtási módszereken is változtattak, keményebb módszereket vezettek be. Telefonálás helyett személyes megkereséseket vezettek be, és bírósági úton is követelik a tartozásokat. Eközben az elektronikus értékesítési csatornákat is fejlesztik.

Ukrajnában jól indult 2013, és azt gondolták, ez 2014-ben folytatódhat. A jelenlegi helyzetben sokkal óvatosabbnak kell azonban lenni. Csányi szerint sokan túlértékelik ott a kockázati kitettségüket, pedig ott a legjobb reputációval rendelkező bankok között vannak. Ha az összes orosz és ukrán befektetését elveszítené a csoport, akkor is megfelelnének a tőkeelőírásoknak. Az OTP stabilitását az ukrán válság nem befolyásolja, bár az eredményre lehet hatása.

Romániában csökkenőben van a nettó hitel/betét arány. Szeretnének nagyobb jelenlétet a kkv-szektorban. A horvát leánycégnél javultak az eredmények, a mostani akvizíció hozzájárul az eredményesség fokozásához. Szlovákiában is végre pozitív az eredmény, Szerbiában is reményeik szerint 2013 volt az utolsó olyan év, hogy veszteséget értek el. A montenegrói leány is nyereségessé vált tavaly hosszú évek után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.