BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Richter és a Mol is romló eredményről számolhat be

A héten indul be a gyorsjelentési szezon a pesti tőzsdén. Csütörtökig akár három vezető cég is közzéteheti az eredményeit. A Richterre az ukrán helyzet, a Molra az árrések lehetnek kedvezőtlen hatással, ám a Magyar Telekom nyerhet a fellendülésen.

A hét közepén kezdődik a gyorsjelentési szezon a Budapesti Értéktőzsdén. A hét közepére várják az elemzők a vezető részvények közül a Richter gyorsjelentését. A gyógyszergyártótól romló eredményességre számítanak a szakemberek. „A legmarkánsabban a rubel gyengülése határozhatja meg az első negyedévet az oroszországi beszállítások miatt” – magyarázza Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője.

A gyenge rubel miatt a forintban elszámolt bevételek alacsonyabbak lehetnek, emellett az ukrán szállítások is csökkenhettek. Fazakas úgy kalkulál, hogy utóbbiak a tavalyi 18 millióról az idén 10 millió euróra eshettek vissza.

A Buda-Cashnél a Richtertől az első negyedévben 86,5 milliárd forintos árbevételt várnak. A bruttó fedezet 52,1 milliárd, az üzleti eredmény 7,76 milliárd, az adózott eredmény 7,052 milliárd forint lehet. A Concorde valamivel magasabb, 88 milliárd forintos árbevételt vár a gyógyszergyártótól, és nagyobb profitra is számít. Szerintük az adózott eredmény 8 milliárd forint körül alakulhat. A gyógyszercég jövőjére a Buda-Cash szerint az ukrán helyzet komoly hatással lehet. Ha fél-egy éven belül rendeződnek a problémák, a Richter eredményessége javulhat, ellenkező esetben komoly kockázatokkal nézhet szembe a társaság.

Csütörtökön várható két nagy tőzsdei cég, a Mol és a Magyar Telekom gyorsjelentése is. A Molnál az eredmény további romlására számítanak az elemzők. A Buda-Cash 100 milliárd forint körüli korrigált üzemi eredménnyel számol az olajcégnél, a Concorde 101 milliárddal kalkulált, ezek a számok csaknem 30 százalékos visszaesést tükröznek tavalyhoz képest.

Az upstream (kitermelés) üzletágban a Buda-Cash szerint az idén már valószínűleg nem csökkent tovább a kitermelések volumene. Az árak viszont kedvezőtlenül alakultak, az olajár kisebb, a gázár valószínűleg nagyobb mértékben csökkent. A földgáz árára a rezsicsökkentés is kedvezőtlen hatással lehetett. A finomítói üzletágban (dowstream) az árrések kedvezőtlenül alakulhattak – mondja Török Bálint, a Buda-Cash elemzője. Az első negyedév ebben az üzletágban egyébként is gyengének számít szezonálisan. A Concorde emellett felhívja a figyelmet arra, hogy erre az üzletágra hatással van a világpiaci kőolajhelyzet, és viseli a nem tervezett finomítói leállások következményeit is. A gáz (midstream) üzletág az elemzők véleménye szerint éves összevetésben romló eredményről számolhat be.

A Telekomtól éves alapon két százalékos bevételcsökkenést vár a Concorde. Ha viszont a mobil hívásvégződtetési díjakat nem csökkentették volna le az év elején, 1,4 százalékkal nőtt volna az árbevétel. A mobil szegmens ugyanakkor profitálhat a javuló gazdasági kilátásokból, és a lakossági hangszolgáltatások visszaesése is csökkenthetett. A EBITDA 2,5 százalékkal növekedhet éves szinten. Mivel a Magyar Telekom az egyetlen papír a tőzsdén, amely profitálhat a gazdasági fellendülésből, a Concorde felülsúlyozásra ajánlja.

Visszaesett a forgalom

Az erős márciusi forgalmat követően némileg visszaesett a Budapesti Értéktőzsdén forgó részvények forgalma. Az azonnali piac teljes forgalma áprilisban megközelítette a 155 milliárd forintot, amelyből a részvénypiaci forgalom 150 milliárd forintot tett ki, ez 7,5 milliárd forintos napi átlagforgalmat eredményezett – közölte a tőzsde.

A részvénypiacon a forgalmat nézve a szekciótagok közül az első helyen ismét a Concorde Értékpapír végzett 19,4 százalékos részesedéssel, a második helyen pedig továbbra is az Erste Befektetési Zrt. áll 15,1 százalékkal. Harmadik helyre most a Wood & Company lépett.

A részvénypiacon a forgalmat nézve a szekciótagok közül az első helyen ismét a Concorde Értékpapír végzett 19,4 százalékos részesedéssel, a második helyen pedig továbbra is az Erste Befektetési Zrt. áll 15,1 százalékkal. Harmadik helyre most a Wood & Company lépett. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.