BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockáztatnak a magyarok: több tízezren élnek lakásbiztosítás nélkül

Tavaly folytatódott hazánkban a lakásbiztosítási piac csökkenése: a 2012-es évhez viszonyítva mintegy 22 ezerrel apadt a biztosított lakások száma, amely nagyjából 93 ezerrel volt kevesebb a csúcsot jelentő 3 millió 78 ezer darabos (2010-es) állománynál.

Öröm az ürömben, hogy a visszaesés 2013-ban jóval kisebb mértékű volt, mint 2012-ben, amikor 42 ezerrel mérséklődött a lakásbiztosítási szerződések száma. A biztosítással egyáltalán nem rendelkezők számára az önrészes konstrukciók jelenthetnek megoldást, amelyek aránya hazánkban a lakásbiztosítások között 5 százalékos - hívja fel a figyelmet az Aegondirekt.hu. 

Az egyéni lakásbiztosítási átlagdíjak tavalyi, nagyjából 3,5 százalékos mérséklődése ellenére is folytatódott 2013-ban a biztosított lakások számának csökkenése: lakásonként átlagosan 2-3 lakóval számolva, egy Eger méretű város teljes lakosságával megegyező mértékben, mintegy 55 ezerrel nőtt azok száma, akik biztosítással nem rendelkező ingatlanban élnek.

„Ők egy kisebb csőtörés, vagy beázás helyreállítását talán még ki tudják fizetni zsebből, ám egy esetleges árvíz, robbanás vagy tűzvész következményeként keletkező több százezer forintos kár, vagy otthonuk és minden értéktárgyuk megsemmisülése esetén, semmilyen kártérítésre nem jogosultak” - mutat rá Marosvölgyi Péter, az Aegondirekt.hu vezérigazgatója.

A lakásbiztosítások számának csökkenése különösen az ár- és belvízveszélyes területeken, illetve a meteorológiai szempontból is veszélyeztetett országrészekben – így többek között Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyékben – aggasztó, ahol ráadásul a legnagyobb mértékű volt a visszaesés a biztosított lakóingatlanok számában. „Ezekben a térségekben már az ingatlanok átlagosan több mint 40 százaléka nem rendelkezik biztosítással” - hívja fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, vezérigazgató.

Azok számára, akik egyáltalán nem rendelkeznek lakásbiztosítással, a fejlett piacokon már elterjedt önrészes lakásbiztosítás jelenthet megoldást, hiszen ez jóval kisebb díjért megtéríti a több százezres vagy sokmilliós károkat is. Cserében az önrészes lakásbiztosítással rendelkezők – ­­a CASCO-hoz hasonlóan – átvállalják a kisebb értékű károk, például a beázás költségének vagy az ablaküveg kitörésének megfizetését.

"Az önrészes lakásbiztosítások elterjedése hazánkban nemcsak azért kívánatos, mert ezek az alacsonyabb jövedelműek számára is fedezetet nyújtanak a nagyobb veszteségek esetén, hanem azért is, mert a választott önrész a biztosítottak felelősségérzetét is növeli, így elősegíti a kármegelőzést" - jegyzi meg Marosvölgyi Péter, vezérigazgató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.