BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma bezárnak és költöznek a nemzeti dohányboltok

Szombaton már nem nyithatnak ki a nemzeti dohányboltok a benzinkutakon és azokban a bevásárlóközpontokban, amelyekben 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzlethelyiség működik.

A benzinkutakról mintegy 300 trafikosnak kell költöznie. „Ha például egy plázában csak kisebb üzletek vannak, akkor dohányboltot is lehet ott nyitni, illetve a meglévőnek nem kell onnan költöznie” – magyarázta Suller Attila. A NAV szóvivője hozzátette: a nagy alapterületű üzletekhez kapcsolódó üzletsoron akkor sem lehet dohányboltot nyitni, ha az egyébként fizikailag elkülönül az üzlettől, mint ahogy parkolóban sem. Arról nincsen nyilvántartásuk, hogy a plázákban, hipermarketekben hány dohányboltnak kell bezárnia a jelenleg működő közel hatezerből. Ennek oka: bár az adóhatóság által kiadott engedélyben fel kell tüntetni a trafik címét, ebből még nem következik, hogy a bolt valójában egy plázában vagy egy hipermarketben nyitna-e meg. Az biztos, hogy a Tesco az eddigi 113 dohányboltjából 86 darabot érint a törvényváltozás.

Az új szabályok szerint új dohánybolt már nem működhet másik dohánybolt bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül. Ezt nem lehet légvonalban mérni, hanem a KRESZ szabályainak megfelelő gyalogosútvonalat kell figyelembe venni. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kimutatása szerint a 6300 dohányboltból, a hipermarketekben, plázákban, benzinkutakon működő 200 dohánybolt a piaci forgalom 17 százalékát lefölözte. Ezzel szemben 2500 trafik a megélhetés határán volt. A legális piac ugyanis az új kiskereskedelmi rendszer felállása óta folyamatosan zsugorodik. Márciusban mindössze 566 millió szál cigaretta fogyott Magyarországon – derül ki a NAV jövedéki statisztikáiból. Tavaly márciushoz képest 300 millió szál a visszaesést jelent.
Idén az első negyedévben pedig összesen 1,5 milliárd szál fogyott, ez 800 millió szállal kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. Olyan kevés cigaretta pedig még soha nem fogyott hazánkban, mint 2013-ban: 9,3 milliárd szál. Ez 2012-ben 12,5 milliárd szál volt, 2011-ben pedig 13 milliárd szál. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor minden bizonnyal megdől a 2013-as negatív rekord, bár a nyári hónapok alatt többet dohányoznak az emberek, mint télen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.