BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb uniós támogatásokat kap Moldova és Grúzia

További 60 millió euró (mintegy 18 milliárd forint) támogatást nyújt az Európai Unió Moldovának és Grúziának - döntött kedden az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület közleménye szerint a pénz azt a célt szolgálja, hogy a két ország lakói, intézményei és vállalkozásai jobban ki tudják használni a legkésőbb júniusig aláírandó társulási és szabadkereskedelmi egyezményből fakadó lehetőségeket, például hozzáférhessenek az uniós piachoz.

"Mind Grúzia, mind Moldova elkötelezett, hogy jelentős váltást hajtson végre az unióhoz fűződő kapcsolataiban, amelyek közös értékeken alapulnak. A társulási egyezmény teszi majd lehetővé ezt a váltást" - jelentette ki Stefan Füle, aki szomszédságpolitikáért felel a brüsszeli testületben.

A pénz egyenlően oszlik meg a két ország között - derül ki a bizottság közleményéből. Moldova a kisvállalkozások versenyképességét, a befektetési és exportlehetőségek megismertetését, tájékoztatási és kommunikációs programokat finanszírozhat a pénzből. Emellett az EU azt is támogatja, hogy a moldovai törvények szavatolják az uniós szabványoknak való megfelelést.

Grúzia a társulási egyezmény megvalósításáért felelős intézményrendszer modernizációjának költségeit fedezheti a neki most megítélt 30 millió euróból, emellett a támogatás a vidéki vállalkozások versenyképességének növelését is hivatott szolgálni, továbbá a kisebbségek és kiszolgáltatott társadalmi csoportok megóvását is elő szeretné segíteni az Európai Unió.

A pénz az úgynevezett Európai Szomszédsági Eszközből származik, amelyből az Európai Bizottság annál több pénzt folyósít a szomszédságpolitikába bevont országok számára elkülönített keretekből, minél több demokratikus reformot hajt végre az adott partnerállam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.