BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elpártolóban a lakosság az állampapíroktól

Kritikus szintre csökkenhetett a lakossági állampapírok kamata. Akinek lejárt a Kamatozó Kincstárjegye, már nem minden esetben újította meg a papírokat.

A múlt héten az Államadósság Kezelő Központ 17,5 millilárd forint értékben hirdetett meg Kamatozó Kincstárjegyeket, és 800 millió forint értékben Féléves Kincstárjegyeket. Az egy évvel ezelőtt indított Kamatozó Kincstárjegy sorozatban valamivel több mint 17,4 milliárd forint volt, ennyi volt a lejárat, az államadósság-kezelő központ feltehetően ehhez igazította a meghirdetett mennyiséget. A Féléves Kincstárjegynél is ez lehetett a koncepció, a lejáró sorozatban 718 millió forint volt április végén.

A Kamatozó Kincstárjegyekből viszont a múlt héten csak 16,7 milliárd forint értékben vásároltak, vagyis a korábbi befektetők a lejárat után nem újították meg teljes mértékben a megtakarításukat, és a kiesést új befektetőkkel sem sikerült pótolni. A Féléves Kincstárjegynél 736 millió forint volt a jegyzések értéke. A mérsékeltebb érdeklődésben szerepet játszhatott az is, hogy az ÁKK tovább csökkentette a lakossági állampapírkamatokat. Az egyéves Kamatozó Kincstárjegyre már csak 2,9, a Féléves Kincstárjegyre pedig 2,65 százalékos kamatot kínál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.