BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét pörög az adósmentés

Áprilisban kilenc híján 3 ezer új árfolyamgát-szerződést kötöttek a hazai hitelintézeteknél a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint. Az adósmentő konstrukció utoljára 2013 nyarán vonzott egy hónap alatt hasonlóan sok ügyfelet.

Tavaly november óta, hogy kiszélesítették azok körét, akik igénybe vehetik a kedvezményt, folyamatosan nő az új belépők száma. Korábban csak a 90 napon túli tartozással nem rendelkező, és 20 millió forintosnál kisebb eredeti tartozással rendelkező adósok léphettek be a rendszerbe, most viszont már a nem teljesítő hitelesek és azok is igénybe vehetik az árfolyamrögzítést, illetve azok is, akik annak idején 20 millió forintnál több devizahitelt vettek fel.

Az MNB adatai szerint április végére a gyűjtőszámla-hitelek száma megközelítette a 170 ezret, az árfolyamgát mostani rendszerébe ennél többen, 175 ezren léptek be, a korábbi, első árfolyamgáttal együtt pedig már 180 ezer fölött van a belépők száma. Ki is kerülnek egyébként a rendszerből adósok. Ha valaki a könnyítés ellenére is nem teljesítővé válik, és 180 napig nem törleszt, attól megvonják a kedvezményt, emellett előtörlesztéssel is le lehet zárni a számlákat. Jelenleg a deviza jelzáloghitelesek 35 százaléka él a lehetőséggel, akik a lakossági devizajelzáloghitel-állomány 40 százalékát törlesztik fix árfolyam mellett.

A mintegy 170 ezer érintett ügyfélnél a piaci és a rögzített árfolyam közötti törlesztőrészlet-különbségből a gyűjtőszámlára csak a tőkerész kerül, a kamatot a bankok és az állam felesben átvállalták. Ez a mentesített követelésrész április végére meghaladta a 35 milliárd forintot, vagyis egy átlagos árfolyamgátasnak már nagyjából 207 ezer forintot engedtek el a hiteléből. A gyűjtőszámlákon egyébként jelenleg valamivel több mint 20 milliárd forint van, ebből 19,5 milliárdot a svájci frank adósok halmoztak fel.

VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.