BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon vették ma az államkötvényeket

Háromféle államkötvényből volt csütörtökön aukció. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) összesen 84 milliárd forintnyi hitelpapírt adott el.

Élénk érdeklődés övezte a csütörtöki államkötvény-aukciókat. A hároméves állampapírból 25 milliárd forintnyit hirdetett meg az ÁKK, erre 38 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, a központ azonban végül csak 20 milliárdnyit fogadott el.

Ebben szerepet játszhatott az is, hogy az ötéves hitelpapírra még nagyobb volt a túlkereslet. A meghirdetett 20 milliárd forintos mennyiségre 112 milliárd forint fölötti jegyzés jött be, az ÁKK így 30 milliárdra emelte az elfogadott jegyzések volumenét. A tízéves papírnál kicsit szerényebb volt már a tolongás, a 15 milliárdos meghirdetésre 26 milliárd forintnyi ajánlat volt, végül a tervezett volument adta el az aukción az állam. A délután nem kompetitív tenderen mindhárom papírból fogyott még. A hároméves kötvényből csaknem 4 milliárd, az ötévesből majdnem 11 milliárd, a tízévesből 4,2 milliárd forintnyi extra mennyiség kelt el az aukciós átlaghozamokon.

Ezek szintje egyébként vegyesen alakult. A tízéves kötvényé csökkent a legutóbbi kibocsátás óta, ami egy hónapja volt. Akkor 4,68 százalékos átlaghozam mellett ment el a kötvény, most 4,38 százalékoson, ami történelmi mélypont. Az elfogadott ajánlatok hozamai egyébként 4,36-4,42 százalék között voltak. A hároméves kötvény átlaghozama 3,05 százalékos lett, ez megegyezik a két héttel ezelőttivel, az ötévesé 3,38, ez 6 bázisponttal magasabb a két héttel korábbinál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.