BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl nagy a szigor a bankokkal szemben? - "Az emberek illúziókban élnek"

Az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, Ewald Nowotny, aki egyben az Európai Központi Bank (EKB) tanácsának a tagja, óvott attól hogy túlságosan kemény eljárást alkalmazzanak a bankok folymatban lévő stressztesztje során.

"A teszt igen szigorú, sőt talán túlságosan szigorú lesz. Attól tartok ugyanis, hogy az EKB becsvágyból különösen jót akar csinálni, messze többet annál, mint amit az Egyesült Államokban csináltak. Ez viszont túlzásokhoz vezethet" - hangoztatta a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva.

A belső viták során azt figyelte meg, hogy az EKB a döntéseinél elvben a szigorúbb szabályokat alkalmazza. Nowotny védelmébe vette ugyanakkor az alacsony kamatlábakra vonatkozó politikát és megnyugtatta a betéteseket. Szerinte túlbecsülik az alacsony kamatoknak a megtakarításokra gyakorolt negatív hatását.

"Az emberek illúziókban élnek. Korábban ugyan magasabb betéti kamatokat kaptak, de az inflációs ráták sokkal magasabbak voltak.  A hatás azonban az alacsony kamatoknál jobban láthatóak" - fogalmazott. Nowotny nem osztja az EKB esetleges államkötvény-vásárlásaival kapcsolatos spekulációkat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.