BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A balkáni nyitás jegyében nyílt kereskedőház Macedóniában

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn megnyitotta Szkopjéban, Macedónia fővárosában a magyar kereskedőházat; ez a tizenkettedik magyar kereskedőház külföldön.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: Magyarország stratégiai partnerként tekint Macedóniára a nyugat-balkáni gazdasági együttműködése fejlesztése során.

Macedónia 3 százalékos gazdasági növekedése, a két ország közötti kis földrajzi távolság és a kiváló politikai kapcsolatok jó lehetőséget teremtenek arra, hogy növeljék a kis és közepes vállakozások szerepét a kétoldalú kereskedelmi kacsolatokban - hangsúlyozta az államtitkár.

A magyar kormány célja, hogy a jelenlegi 2500-3000-ről 12 ezerre növelje az exportképes kis és közepes cégek számát, ezért a kereskedőház feladata az lesz, hogy minél több vállakozást segítsen sikerhez a macedón piacon - közölte Szijjártó Péter.

Az államtitkár tárgyalt Nikola Poposzki külügyminiszterrel, akit biztosított arról, hogy Macedónia továbbra is számíthat Magyarországra NATO- és EU-integrációja során.

„A magyar kis- és középvállalkozások egyre fokozottabb érdeklődést mutatnak a nyugat-balkáni piacok iránt. Ezt bizonyítja, hogy a Macedóniával folytatott kereskedelmünk a válság után ismét fejlődésnek indult.” – mondta Kun Gábor az MNKH vezérigazgató-helyettese, majd hozzátette: „A szkopjei képviseleti iroda célja, hogy elősegítse a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok bővülését Macedónia és Magyarország között, valamint, hogy ösztönözze a magyar cégeket minél több üzleti kapcsolat kialakítására és támogassa azok megvalósulását”.

Szijjártó Péter találkozott Dzseri Naumof beruházási miniszterrel, Bekim Nazirin gazdasági miniszterrel és Bil Pavleszki befektetésügyi miniszterrel is, akikkel magyar cégek bevonásáról tárgyalt a macedón energiaszektor modernizációs folyamataiba. Az MVM Magyar Villamos Művek kifejezetten érdeklődik a macedón energiapiac adta lehetőségek, valamint Macedónia és Albánia villamosenergiai hálózatainak küszöbön álló összekötése iránt - emelte ki az államtitkár.

Szijjártó Péter elmonta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kulcsszerepük lesz a kis- és közepes vállalkozásoknak,  a forgalom bővítésére az Eximbanknál egy 300 millió eurós hitelkeret áll rendelkezésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.