BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Értékpapírokba vándorol a pénz

Májusban is jelentősen, bő 72 milliárd forinttal nőtt a háztartásoknál lévő értékpapírok állománya. Változatlanul a befektetési jegyekbe és az állampapírokba vándorol a legtöbb pénz, közvetlenül a részvénypiacon kevés lakossági pénz mozog. Az értékpapírok állománya egy-két hónapon belül meghaladhatja a betétekét.

Tovább emelkedett májusban a háztartásoknál lévő értékpapírok állománya: a teljes mennyiség elérte a 6648,1 milliárd forintot, amely 72,4 milliárd forinttal haladja meg az egy hónappal korábbit – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adataiból. Bár a május egyik értékpapírfajtánál sem hozott drámai növekményt, az egy évre visszatekintő növekmény így is nagyon impozáns: a 2013. májusihoz képest közel 25 százalékos. Mindezek alapján egyre közelebb jut a megtakarítások piaca ahhoz a ponthoz, amikor az értékpapírok mennyisége meghaladhatja a betétekét: a jegybanki adatok szerint ugyanis májusban 6686,6 milliárd forintnyi betét volt a háztartási szektor kezén, ami már nem egészen 40 milliárd forinttal több az értékapapírok állományánál.

Az állampapírok állománya kereken 36 milliárd forinttal növekedett az ötödik hónapban, így 2186,5 milliárd forintot tett ki. Bár nem ez volt a legerősebb hónap az állampapíroknál sem, az éves növekmény így is hihetetlen, közel 42 százalékos, vagyis igen jól látszanak a lakosság állampapírvásárlásra történő ösztönzésének a sikerei.

A háztartások portfóliójában igen kis súllyal szereplő jelzálogleveleknél viszont semmit nem változott a helyzet az ötödik hónapban sem: május végén 31,4 milliárd forintnyi volt ebből az értékpapírból a lakossági és egyéni vállalkozói ügyfeleknél, ami megegyzik az egy hónappal korábbival. Éves alapon viszont látszik némi csökkenés, hiszen 2013 májusában még 35,1 milliárd forintnyi jelzáloglevél volt a háztartásoknál.

A banki kötvények állománya – hasonlóan az elmúlt hónapokhoz – lassan csökkent májusban. Az MNB által kimutatott 522,9 milliárd forintnyi mennyiség 9,6 milliárd forinttal marad el az áprilisi állománytól, az egy évvel korábbinál pedig 67 milliárd forinttal – 11,3 százalékkal – alacsonyabb.

A befektetési alapoknál viszont folytatódott a hosszú hónapok óta megfigyelhető növekedés. A jegybank statisztikái szerint a befektetési jegyekből május végén 3526,6 milliárd forintnyit tartottak maguknál a háztartások, amely 35,3 milliárd forinttal haladta meg az egy hónappal korábbit.

Az elmúlt hónapok eredményeinek ismeretében ez sem kiemelkedő fejlemény, ám jól illeszkedik az eddigi trendbe, ráadásul éves alapon itt is nagyon látványos, 27,6 százalékos növekedés mutatkozott, és nem is lehet trendfordulóra számítani.

A részvénypiacon viszont változatlanul mérsékelt aktivitást mutatnak a lakossági befektetők. A május végén náluk lévő, 309,6 milliárd forintnyi részvényállomány kereken 9 milliárd forinttal haladja meg az egy hónappal korábbit, a bázisidőszakinál viszont így is 4,6 százalékkal kevesebb. Mindezek eredőjeként a háztartások továbbra sem jelentős szereplők a részvénypiacon, az értékpapír-befektetéseiken belül a részvények aránya nem éri el az öt százalékot sem.

Egyre kisebb kamatok

A jegybank adatai szerint májusban 1,89 százalékot ért el a lakossági betétek utáni éves, átlagos kamat, amely 5 bázisponttal elmaradt az áprilisi értékhez képest is. Ráadásul a hitelintézetek honlapján szereplő adatok szerint az éven belüli forint lekötött betéteknél normál feltételek mellett – kisösszegű lekötésnél, nem új forrás behozatalánál – jellemzően már egy százalék alatti az elérhető éves kamat. Mindezek tükrében nem csoda, hogy a betétekből fokozatosan az értékpapírok felé terelődnek a lakossági megtakarítások.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.