BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félnek az osztrák bankok Orbánék terveitől

A magyar kormány által beterjesztett új banktörvény a Magyarországon müködő bankokat további 1,6 milliárd euróval terhelné meg - írja a Die Presse.

A bécsi lap szerint a Raiffeisen számára e többletteher költsége 65-195 millió eurót tehetne  ki - a londoni HSBC nagybank elemzői így számolnak. A tervezett törvénymódositás az osztrák Erste csoportot is sújtaná, ám mind az RBI, mind az Erste csoport számolja még, hogy az extra teher végül mennyire rúg majd.

A Die Presse emlékeztet arra, hogy az osztrák bankok Magyarországon 2010 óta már több mint egymilliárd euró veszteséget értek el. Az Erste Bank vesztesége meghaladta a 700 millió eurót, a Raiffeisennél a veszteség összege 655 millió euró volt. E veszteségek oka az a számos intézkedés volt, amelyekkel Orbán Viktor miniszterelnök megkeserítette a bankok életét - fogalmaz a lap. Példaként említik a különadót: mint írják, Orbánnak az a bevallott célja, hogy a magyar pénzügyi szektor többségét ismét belföldi kézbe juttassa. Orbán a "gyarmatositás megszüntetésével" indokolja az eljárását. A befektetők, mindenekelőtt a bankok emiatt panaszkodtak már az EU-nál, ez azonban eddig keveset eredményezett - írja a Die Presse. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.