BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyült a defláció Magyarországon

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban - jelenti a KSH.

Ezen időszak alatt a háztartási energia, az élelmiszerek, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az egyéb cikkek, járműüzemanyagok drágultak. 1 hónap alatt – 2014. májushoz viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal növekedtek.

Az élelmiszerekért átlagosan 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a cukor ára 4,0 százalékkal, az idényáras élelmiszereké – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 1,4 százalékkal csökkent. Nőtt az étolaj (1,9 százalék), a liszt és a száraztészta (1,6-1,6 százalék), valamint a sertéshús (0,7 százalék) ára. Átlag felett, 0,4 százalékkal drágultak az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 0,8 százalékkal kellett többet fizetni.

Átlagot meghaladóan nőttek a szolgáltatások árai is (0,4 százalék), ezen belül az üdülési szolgáltatások ára 1,7 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,3 százalékkal csökkent egy hónap alatt. Kisebb mértékű árcsökkenés történt a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék) és a ruházkodási cikkek (0,1 százalék) esetében. A háztartási energia ára nem változott előző hónaphoz képest. 12 hónap alatt, 2013. júniushoz viszonyítva, az élelmiszerárak 1,3 százalékkal csökkentek. Ezen belül csökkent a cukor (17,1 százalék), a liszt (16,3 százalék), az idényáras élelmiszerek (15,6 százalék), az étolaj (10,8 százalék), valamint a péksütemények (3,2 százalék) ára. Drágult viszont a sajt (9,0 százalék) és a tej (8,5 százalék) - jelenti a KSH.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,7, a szolgáltatásoké 1,3 százalékkal nőtt. Ez utóbbin belül a víz- és a csatorna díja átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkek körében áremelkedés történt (0,8 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,9 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkekért 0,9, a tartós fogyasztási cikkekért
0,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a  legnagyobb mértékben (12,3 százalék). Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. júniushoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.